CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportPestera cu Teava

   

 

ASEZARE:
Pestera cu Teava - localizata Dealurile Tulcei, la 100 m de P. Mica. Intrarea se poate depista numai dupa tubul metalic destul de mare in diametru care se sprijina pe peretele de V.

DESCRIERE:
I
ntrarea este descendenta de dimensiuni: 2,5/0,6m si greu accesibila datorita grohotisului format in urma sfaramarii blocurilor de calcar dupa fisurare.
Este necesar, pentru o mai buna siguranta, sa aveti la indemana o cordelina (coarda de 6mm). Panta abrupta si imposibilitatea gasirii unor prize de sprijin pot crea panica asupra celor care nu sunt avizati.
Galeria de intare coboara in unghi de 350 pe o portiune de 10m, dupa care ajungem intr-o sala cu dimensiuni mari aprox. 5m inaltime si 20/15m la baza acesteia. Pestera are o continuare, din sala mare, pe o directie aproximativ perpendiculara cu cea de intrare, cu inaltimi ce variaza intre 0,5m si 1,5m, dar dupa 20m de mers ghemuit si taras se ingusteaza devenind impenetrabila. Prabisirile si aluviunile loessoidale, ingreuneaza explorarea spatiului subteran.
Din punct de vedere morfogenetic, aceasta s-a format asa cum ne indica si blocurile de calcar de pe pardoseala, prin prabusirea in interior a straturilor.
In urma dislocarii de catre apa pluviala a unor discontinuitati, golurile s-au marit si sub propria greutate stratele nu au mai putut face fata gravitatiei si au cedat, prabusindu-se.
Indicator sunt fisurile – leptoclazele, din tavan si peretii salii de la intrare, cat si ai galeriei din dreapta acestei salii.
Fauna din acest spatiu nu difera de cea din P. Mica, aici se pot intalni elemente trogoxene de tipul anareidelor si coleopterelor. Cheropterele au fost depistate sporadic si in numar foarte mic.
Daca dorim sa cercetam aceasta pestera o putem face in perioadele calde si fara precipitatii.
Motivul este lesne de inteles, asa cum am amintit anterior, la intrare denivelarea creaza dificultati in inaintare, daca nu avem un echipament adecvat si unele accesorii utile pentru siguranta explorarii.
Sa nu lipseasca sursele de iluminat, care pot fi atat pe baza de acetilena cat si electrice.

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook