Pestera din Cotul Fisurii
ASEZARE:
Pestera din Cotul Fisurii - localizata Dealurile Tulcei, in imediata apropiere a P. cu Teava.
DESCRIERE:
Intrarea este asemanatoare celorlalte cavitati, puternic descendenta de dimensiuni: 3/1,7m.
Depunerile loessoidale de pe pardoseala galeriei de intrare, face mai grea inaintarea. Pe directia indicata anterior, dupa 7m galeria este orientata la 1600 SSE, ceea ce face ca desfasurarea in plan a pesterii sa ne descrie o figura interesanta, ce seamana cu un picior de om.
Inaltimile pe galerie variaza de la intrare intre 1,7-4m. Pe peretii acesteia se pot observa suprapunerile de strate de culori diferite, cea ce indica varsta calcarului, asa cum am mai aratat la P.cu Teava.
Nu exista urme ale concretionarii, doar „viniete de calcit”, care apar spre sfarsitul pesterii, acestea au grosimi ce variaza de la 2mm la 1 cm. Formarea acestora a fost amintita mai anterior, ce indica o „sudura” a rocii acolo unde s-a produs fisurarea. In capatul terminus al acesteia avem o alta imagine interesanta.
Din tavanul galeriei s-a desprins un bloc de calcar de forma conica, care sta suspendat intre pereti.
Fauna nu difera deloc cu cea intalnita in pesterile anterioare, speciile trogloxene si neotroglobionte sunt mai frecvente din pricina intrarii descendente care nu face altceva decat sa colecteze indivizi ai acestora. Amintim unul dintre anareide Lessertiela dobrogica, este gasit pretutindeni in Dobrogea de nord, aparut in urma instalarii climatului de stepa.
Deasemenea o specie de tantar care este a devenit neotroglobiont Culex pipiens pipiens. Cat despre chiroptere aici nu s-au intalnit in perioadele de cercetare, insa s-au vazut urme ale trecerii lor.
In timpul anotimpurilor umede este mai greu accesibila ca toate cele din aceasta zona.
Nu mai insistam asupra echipamentului de protectie si a sistemului de iluminat.
Este interesant de vizitat pentru studiul stratigrafic, al varstei rocilor, cat si al faunei si florei disparute.
Recomanda si prietenilor |
![]() |