CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Pestera cu Butelii din Fisura





   

 

ASEZARE:
Pestera cu Butelii din Fisura: localizata Dealurile Tulcei.

            DESCRIERE:
Intrarea este descendenta ca la toate pesterile din aceasta zona, cu dimensiuni de 0,4/0,6m. Galeria de intrare continua cu o panta foarte abrupta de aproximativ 600, pe o lungime de 15m. In afara dimensiunilor mici de la intrare, restul galeriei se mareste, alternand in inaltime de la 2 la 4m in unele locuri.
Blocurile de calcar prabusite ne indica modul de formare a acestei pesteri. De la intrare ne intampina un aer rece si umed si o liniste care-ti infunda urechile. In capatul galeriei de intrare se deschide o mica sala, care ne gazduieste pentru putin timp si descoperim in partea stanga intrarii o galerie care ne incurajeaza cercetarile. Dar nu pentru mult timp. Aceasta are inaltimi mici, de 0.5-0.8 m si are o dezvoltare pe directia 1160 ESE.
In urma genezei golului subteran, ca si-n celelalte pesteri din diaclaza, nu a avut loc o concretionare, ceea ce ne determina sa facem afirmatia, ca sunt destul de „tinere”. Agentul coroziv apare numai sub forma apei de condens care a inceput dizolvarea statului superficial de calcar si sub a carei actiune se vede timida incercare de formare a speleotemelor, de genul stilolite si coralite spre capatul galeriei principale. Cu toate acestea sa nu uitam „vinietele de calcit” care apar si-n aceasta pestera.
Fauna este de tip trogloxen cu preponderenta si foarte rar subtroglofila, aici intalnim aceleasi specii de anareide si coleoptere. Cat despre chiroptere nu s-au intalnit pe parcursul cecetarilor insa sau vazut urme a trecerii lor prin acest gol. Se deduce ca nu este un mediu prielnic in vederea ocuparii spatiului de catre aceste mamifere.
Temperaturile medii anuale ale acestui gol subteran se afla in jurul valorii de 110 C.
O intamplare nostima a facut sa dam denumirea acestei pestri asa cum este in titlu. In urma descoperiri ei de catre noi cei impatimiti ai necunoscutului, in incinta salii din capatul galeriei principale s-au gasit trei butelii de aragaz fara corpul superior prin care se alimenteaza cu gaz. Ele au fost scoase pentru a ecologiza locul, dar neavand cu ce sa le transportam le-am lasat in fisura, pentru ca la o data viitoare sa le luam. La intoarcerea noastra in zona, dupa un timp destul de mare, nu au mai fost gasite, cineva a avut grija ca locul „sa fie ecologizat!”.
Ca si in cazul celorlalte, aceasta poate fi vizitata numai in perioadele fara ploi, dintr-un motiv lesne de inteles. Intrarea dificila ce solicita vizitatorul si panta descendenta(Fig.2), cu un unghi destul de mare, duc la imposibilitatea abordarii golului subteran iar cazuri nefericite se pot produce chiar accidente nedorite.
Cavitatea prezinta unele aspecte ce merita a fi cercetate, cristalele de calcit din partea teminala a galeriei, „vinietele de calcit” de grosimi variabile de la 2mm la 2cm, studiul stratigrafiei interne a golului subfosil, etc..
Nu uitati de sursele de iluminat care sunt necesare chiar daca golul este slab iluminat pe o distanta de 20m.
Pentru ca ignoranta e la ea acasa se poate observa ca la intrare sunt depozitate deseuri din diferite materiale asemanatoare ingrasamintelor din agricultura. Saci cu astfel de material sunt aruncati in fisura.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook