CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportParcul National Calimani         

 

 

ASEZARE:
Parcul National Calimani este situat in Muntii Calimani si include cel mai mare crater vulcanic din Romania cu un diametru de circa 10 km (stins in prezent), si are o suprafata totala de 24.041 ha si cuprinde urmatoarele zone: Rezervatia stiintifica de Jnepenis cu Pinus cembra, Rezervatia Lacul Iezer, Rezervatia geologica 12 Apostoli.
Muntii Calimani
reprezinta un masiv muntos bine individualizat in cadrul Carpatilor Orientali, cu altitudinea maxima de 2100 m, in varful Pietrosul. Ei fac parte din lantul vulcanic ce margineste la vest si nord-vest Carpatii Orientali.

ACCES:
In munti Calimani se poate ajunge atat cu masina cat si cu trenul, existand numeroase drumuri si cai ferate care pot facilita acest acces. Dinspre sud se poate urca in masiv din localitatile Rastolita, Lunca Bradului, Calimanel, Toplita, dinspre nord din localitatile Vatra Dornei, Gura Haiti, Poiana Stampei, iar dinspre vest din Colibita; Parcul National Calimani ocupa aproape in intregime suprafata Muntilor Calimani, administrativ find situat pe suprafata judetelor Bistrita-Nasaud, Suceava, Mures si Harghita.

DESCRIERE:
Parcul National Calimani Sud se afla in regiunea vulcanica cea mai importanta din tara, importanta care rezida atat din intinderea sa cat si ca amploare – volum de roca precum durata in timp a eruptiilor. Parcul National Calimani este unic in Europa si in lume, fiind considerat atipic din punct de vedere al climei si reliefului, al peisajului, florei si faunei. Parcul National Calimani are o suprafata totala de 24.041 ha din care 16.211 ha fond forestier, 7.517 ha pasune, 14 ha fanete, 297 ha perimetru minier, 0,5 ha constructii – teren administrativ. Flora este reprezentata prin peste 800 de specii de plante vasculare, la care se adauga un numar impresionant de specii de licheni, muschi si ciuperci.
Declararea acestui masiv drept “parc national” s-a produs datorita existentei unor suprafete mari de ecosisteme naturale si datorita prezentei zambrului, jneapanului si a cocosului de mesteacan. Muntii Calimani sunt recunoscuti pentru populatiile de carnivore mari (lup, urs si ras), pentru cele peste 100 de specii de pasari sedentare si migratoare, pentru numeroasele specii de insecte, printre care si croitorul alpin (Rosalia alpina), specie protejata la nivel european. Propunerea de constituire a Parcul National Calimani s-a facut in anul 1975 de catre Centrul de Cercetari Biologice Cluj. Studiul de constituire s-a elaborat in 1976 de Inspectoratul Silvic Judetean Suceava, in colaborare cu initiatorul si la comanda Comisiei de Ocrotire a Monumentelor Naturii. Parcul s-a declarat si s-a oficializat, fiind arie protejata, administrata in special pentru protejarea ecosistemelor si recreere, incadrata in categoria a II a, conform IUCN. In contextul dezvoltarii turistice actuale, ariile protejate devin mai atractive pentru grupuri tot mai numeroase de turisti. Parcul National Calimani, ca masiv montan in care turismul este practicat inca dinaintea dobandirii acestui statut, se inscrie in aceeasi tendinta, fapt pentru care, in vederea dezvoltarii unui turism ecologic, Administratia acestuia isi propune sa vina in intampinarea cererii turistice in continua crestere cu programe turistice specifice, cu masuri clare de organizare si control a fenomenului turistic actual si planificare a obiectivelor de perspectiva. Data fiind valoarea bogatiilor naturale de pe cuprinsul Parcului National Calimani (3 rezervatii naturale, flora si fauna deosebita), date fiind variantele multiple de acces in Calimani, parcul isi propune organizarea fluxului turistic astfel incat sa existe o imbinare perfecta a intregii activitati turistice cu obiectivele de conservare a naturii. Scopul principal pentru care a fost infiintat Parcul National Calimani este cel de conservare a biodiversitatii florei si faunei, mentinerea cadrului geografic natural, a habitatelor naturale. De asemenea se urmareste dezvoltarea durabila a zonei, astfel incat utilizarea resurselor naturale sa nu contravina obiectivului de conservare stabilit prin planul de management al parcului. Se vor crea conditii pentru desfasurarea de activitati educationale, de cercetare stiintifica si recreere. In zona Parcului National Calimani Sud, versantii cu inclinatii de peste 30 de grade reprezinta din totalul suprafetelor procentul de 77,6 %, cu o expunere accentuata la eroziunea solurilor. Infiintarea unei arii protejate ar oferi un control riguros pentru prevenirea degradarii mediului prin activitati antropice.
Pentru proprietarii terenurilor din parc, localnicii, sunt permise activitati traditionale cu acordul APNC. Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului in calitate de autoritate responsabila cu buna administrare a retelei nationale de arii naturale protejate, a incredintat administrarea Parcului National Calimani, Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, respectiv Directiei Silvice Suceava. Pozitionat in partea de nord, nord–est a Carpatilor Orientali, Parcul National Calimani completeaza gama de oferte turistice a unei zone mult mai intinse. Este vorba de Depresiunea Dornelor, situata in partea de nord, zonele fluxului turistic cultural istoric din Bucovina, statiunea Borsec si defileul Muresului situate in partea de est, respectiv in sudul Muntilor Calimani.

             TARIFE SI TAXE:
In prezent Administratia Parcului National Calimani nu are prevazuta incasarea de tarife si taxe pentru turistii care viziteaza zona. Acestea sunt percepute numai in cazul in care sunt solicitate servicii turistice de echitatie sau ghidare de grupuri.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook