CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportParcul National Ceahlau        

 

 

ASEZARE:
Parcul National Ceahlau este situat in Masivul Ceahlau, cel mai impunator munte din Carpatii Orientali, in partea centrala a acestora.
Masivul Ceahlau  este situat  in grupa centrala a Carpatilor  Orientali, in partea de sud est a Muntilor Bistritei  la intretaierea  paralelei de 470  latitudine nordica cu meridianul de 260 longitudine estica.

             ACCES:
Zona turistica a Ceahlaului este accesibila prin patru drumuri transcarpatice modernizate: dinspre vestul tarii pe ruta Toplita - Borsec -Tulghes (DN 15), dinspre nord prin Bistrita-Vatra Dornei-   - Brosteni-Poiana Teiului (DN 17B), dinspre sud-vest prin Gheorghieni -Lacu Rosu-Bicaz(DN 15D), dinspre est prin Roman-Piatra Neamt-Bicaz(DN 15 D), iar din nord-est prin Tg. Neamt-Poiana Largului (DN 15B).
Cursele de autobuze care circula pe aceste sosele asigura deplasarea usoara spre comuna Ceahlau si  Durau, principalele puncte de pornire in ascensiuni. Doua sosele forestiere in curs de modernizare vor scurta in curand legatura intre Bicaz si Durau prin Izvoru Muntelui si intre comuna Bicazu Ardelean si Durau.Pe cale ferata se ajunge in zona Ceahlaului fie prin Bicaz, fie prin Gheorghieni -Toplita.
Statiunea Durau si cabana Izvorul Muntelui sunt cele mai utilizate cai de acces in masiv, conturandu-se si o a treia poarta de intrare, pe traseul Bicazul Ardelean - Bistra - Poiana Stanile

DESCRIERE:
Suprafata Parcului National Ceahlau este de 7.742 ha, din care 5.200 ha reprezinta suprafata forestiera si 600 ha reprezinta suprafata golului alpin cu pasune. In cuprinsul sau sunt incluse urmatoarele arii protejate: Rezervatia stiintifica “Ocolasul Mare”, Rezervatia stiintifica botanica “Polita cu Crini”. Monumente ale naturii: “Cascada Duruitoarea” si “Avenul Mare”.
Parcul National Ceahlau
dateaza din 2004 si este cea mai tanara rezervatie naturala din Romania apartinand Masivului Ceahlau. Geologic, masivul este alcatuit din conglomerate, gresii si calcare. Aceste roci au dat nastere unui relief cu forme ciudate (turnuri, ace, piramide si polite): Turnu lui Butu, Panaghia, Polita cu Crini, Cascada Duruitoarea etc.
Parcul National Ceahlau a fost infiintat in anul 1971 din dorinta de a pune sub ocrotire elemente ale cadrului natural ce prezinta o importanta deosebita stiintifica.
Parcul National Ceahlau poseda un bogat inventar floristic si faunistic, numeroase animale si plante ocrotite, declarate o parte din ele monumente ale naturii. Rezervatia mai prezinta importanta si datorita aspectului sau geologic si geomorfologic.
In scopul asigurarii creerii unor zone de conservare si ocrotire a genofondului vegetal si animal existent, precum si a unui cadru adecvat efectuarii de cercetari si vizite stiintifice, s-a instituit un regim special de protectie pentru o zona de cercetare stiintifica situata pe Masivul Ceahlau, in suprafata de 5.830 ha, cuprinsa intre Complexul Lespezi, Piciorul Schiop (la vest de Cabana Dochia) si Scaunele Zeilor – Ocolasul Mare la sud.  Parcul National Ceahlau este unul dintre putinele complexe carpatine in care se mai gasesesc inca esantioane nealterate ale naturii, lucru deosebit de important si de apreciat totodata. Poate ca de aceea Parcul National Ceahlau reprezinta una dintre cele mai frumoase atractii turistice montane din aceasta zona a tarii.
Parcul National Ceahlau adaposteste ecosisteme montane de o mare valoare, avand o continuitate in  toate subzonele, cuprinzand specii floristice si faunistice de o mare varietate si bogatie. Flora vasculara din Rezervatia Naturala Ceahlau contine 1.097 specii si 206 subspecii inventariate pana acum, ceea ce reprezinta o importanta acumulare floristica, deoarece reprezinta aproximativ 30% din flora Romaniei si 60% din flora judetului Neamt. Valoarea  stiintifica a masivului creste prin existenta numeroaselor raritati floristice, dintre care 61 de specii sunt protejate prin lege, monumente ale naturii, endemite, specii rare, relicte ale erei glaciare. Dintre speciile rare, din flora tarii, ocrotite prin lege mentionam: Leontopodium alpinum, Cypripedium calceolus, Nigritella nigra, N.rubra, Taxus baccata, Larix decidua ssp.carpatica, Trollius europaeus.

REGULI DE VIZITARE:
- este interzisa abandonarea deseurilor de orice fel pe teritoriul P.N.C. Exceptie fac locurile special amenajate;
- este interzisa taierea, ruperea sau scoaterea din radacini a arborilor, puietilor sau lastarilor, precum si insusirea celor rupti sau doborati de fenomene naturale sau de catre alte persoane;
- este interzisa distrugerea, degradarea sau colectarea fara acordul administratiei parcului a ciupercilor,plantelor, animalelor si a oricaror esantioane naturale din P.N.C.;
- este interzisa cu desavarsire organizarea de discoteci sau alte manifestari zgomotoase in aer liber care pot influenta negativ mediul inconjurator;
- Camparea pe teritoriul P.N.C. se face numai dupa achitarea taxei de campare, in locurile special amenajate;
- Aprinderea focului pe teritoriul P.N.C. este interzisa;
- Accesul cainilor in P.N.C. este permis numai in conditiile in care sunt tinuti in lesa;
- este interzisa distrugerea, degradarea sau insusirea panourilor indicatoare sau informative precum si a placilor, stalpilor sau a semnelor de marcaj de pe teraseele turistice;
- Accesul / vizitarea Parcului National Ceahlau se face dupa achitarea taxei, doar pe traseele marcate;

TAXE:
Taxele de vizitare / campare in Parcul National Ceahlau au fost stabilite prin HCJ Neamt nr.: 194 / 23.12.2008 - anexa nr.: 10 , modificata prin HCJ Neamt nr.: 127 / 31.07.2009 dupa cum urmeaza:
Adulti :
5 lei / persoana
Copii, studenti, elevi, pensionari:
 2  lei / persoana
Taxa campare:
10 lei cort / zi

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook