CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Parcul National Semenic- Cheile Carasului



            

 

ASEZARE:
 Parcul National Semenic- Cheile Carasului este situat in judetul Caras-Severin, cuprinzand elemente naturale cu valoare sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic din Muntii Semenic si Muntii Aninei.

 

ACCES:
Principalele intrari in parc sunt in localitatile Resita, labalcea. Carasova, Anina, Prigor, Crivaia, Garana. In interiorul parcului, accesul este permis pe cele 9 trasee turistice marcate si pe drumurile publice. Traseul turistic Resita - Dunare (in curs de marcare cu banda albastra) face legatura la sud cu Parcul National Cheile Nerei - Beusnita.

DESCRIERE:
Parcul National Semenic - Cheile Carasului are o suprafata de 36,214 ha si cuprinde elemente naturale cu valoare deosebita sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic.
Raurile au sculptat in relieful calacros diferite forme carstice. Pesterile si dolinele se regasesc in numar mare in perimetrul parcului, cele mai spectaculoase fiind Cheile Carasului si pesterile din apropierea acestora (Comarnic, Racovita, Tolosu).
Cheile Carasului se numara printre cele mai lungi si mai salbatice din Romania (19 km). si prezinta 2 sectoare de chei despartite de Lunca Prolazului , loc in care versantii s-au retras parca pentru a face loc celor caterva gospodarii cuibarite pe malurile Carasului.
In Parcul National Semenic - Cheile Carasului veti avea posibilitatea de a observa specii cu caracter mediteranean, cateva specii relicte tertiare si specii endemice de plante si animale.
In apele de pe teritoriul parcului (Caras si afluentul sau Buhui, Barzava, Timisul, Nera, Poneasca) vietuiesc, printre altele, pastravul, linul si mreana.
Peste 1.000 de specii de plante au fost identificate in perimetrul Parcului National Semenic - Cheile Carasului. Padurile de fag impresioneaza prin dimensiunile exceptionale ale arborilor, rar intalnite in alte locuri, si prin forma deosebita a trunchiurilor si coroanelor. Este de asemenea notabil faptul ca climatul submediteranean favorizeaza dezvoltarea a 33 de specii de orhidee in perimetrul parcului.
Traseele turistice, cu o lungime de 115 km pe teritoriul parcului national, poarta drumetii spre crestele muntilor, puncte de belvedere, pesteri sau vestigii istorice.
In perimetrul parcului national sunt incluse un numar de opt rezervatii naturale, constituite in zone de conservare speciala strict protejate: Cheile Carasului, Izvoarele Nerei, Cheile Garlistei, Izvoarele Carasului, Pestera Buhui si Lacul Buhui, Pestera Comarnic, Pestera Popovat

             REGULI DE VIZITARE:
Vizitarea ariei naturale protejate se face contracost, achitand tariful de vizitare
Campare in afara zonelor premise este interzisa
Este interzisa organizarea de competitii si manifestari de grup de orice fel, concursuri care presupun accesul pe teren in zona parcului si taberelor fara acordul serviciilor publice salvamont si avizul administratiei parcului
Se interzice abaterea de pe traseele turistice marcate
Se interzice aprinderea focului in afara vetrelor special amenajate in acest scop
Abandonarea deseurilor de orice natura pe teritoriul parcului in afara locurilor special amenajate in acest scop este interzisa. Turi stii au obligatia de a evacua deseurile pe care le genereaza pe timpul vizitarii parcului.
Este interzisa perturbarea linistii in zonele de extravilan, in zonele de campare, cabane si refugilor.
Este interzisa distrugerea sau degradarea panourilor informative si indicatoare, precum si placilor, stalpilor sau a semnelor de marcaj de pe traseele turistice si din interiotul parcului.
Accesul cainilor insotitori este permisa doar pe traseele marcate, avan lesa.
Nu este permis utilizarea de detergenti pentru spalare sau produse chimice de orice natura in apele curgatoare, lacuri sau pe teritoriul parcului.
Accesul public cu mijloace motorizate sau biciclete este permisa doar pe traseele stabilite de catre administratia parcului.
Se interzice colectarea de specii de flora, fauna si a oricaror esantioane de pe teritoriul parcului.
Copii sub 14 ani au acces in raza parcului doar insotiti de o persoana majora responsabila sau in grupuri organizate conduse de o persoana majora responsabila.
Turistii au obligatia sa respecte indicatiile agentilor de teren, a padurarilor si a personalului din administratia parcului, sa se legitimize la cererea personalului din cadrul administratiei parcului la constatarea unor actiuni sau fapte ce contravin legilor in vigoare.



 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook