CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportParcul National Cozia        

 

ASEZARE:
Parcul National Cozia se gaseste in partea central sudica a Carpatilor Meridionali. Limitele parcului se suprapun peste partea de est a Muntilor Capatanii, intregul masiv al Masivului Cozia si peste partea de sud-est a Muntilor Lotrului.

ACCES:
Accesul in P.N.C. se face in principal prin DN 7 (E 81), care este una din legaturile capitalei cu restul Europei. Distantele fata de principalele orase din apropierea PNC sunt de 25 km. pana la Ramnicu Valcea si 45 km. pana la Sibiu. Distanta pe DN7 (E 81) pana la Bucuresti este de 200 km.

DESCRIERE:
Intreaga suprafata de 17.100 ha a parcului National Cozia se afla in judetul Valcea, acest munte, dupa unele legende, ar fi misterisul Kogaion, muntele sfant al dacilor. Acest spatiu este cel mai recent parc national amenajat din Romania, fiind un adevarat muzeu natural. Din suprafata totala a parcului aproximativ 7.000 de hectare sunt destinate cercetarii stiintifice.
Spectaculozitatea este data de biodiversitatea peisajului. Gorunul se intalneste pana la inaltimi mari, alaturi de salcamul pitic si de mesteacanul de Cozia. Parcul are numeroase formatiuni stancoase deosebit de spectaculoase si cu nume sugestive: Varful Bulzu (1.560 m), Turtudanele Urzicii, abrupturile Gardului, Caprariile, Matariile, Sfinxul Coziei, Pietrele Vulturilor, Pietrele Rosiei, Coltii Foarfecii, Turnul lui Traian, Turnul lui Teofil, Portile de Piatra ale Coziei. La vest, Parcul National Cozia este separat de restul Muntilor Capatanii prin culmile: Frasineiului, Dosul Pamantului si Valea lui Stan, la sud, parcul este delimitat de dealurile subcarpatice prin Depresiunea Jiblea – Berislavesti, iar la est, versantii abrupti ai Coziei, impunatori ai Sturului si Pietrei Soimului, il delimiteaza de Muscelele Topologului prin Saua Grosilor si mai la nord, se invecineaza cu Depresiunea Poiana. Fata de depresiunile inconjuratoare ce au inaltimi relativ mici (500-700 m), Masivul Cozia se detaseaza net, aparand din departari ca o cetate de stanca cu abrupturi, cu contraforturi si cu o multime de turnuri marginale si interioare. Cu toate acestea, are o alcatuire geologica relativ omogena. In partea de nord predomina formatiunile cristaline, iar in cea de sud, cele sedimentare. Zona este destul de abrupta, iar relieful accidentat, ceea ce face ca aspectul Vaii Oltului sa fie pe alocuri chiar spectaculos. Aceasta arie muntoasa este strabatuta, pe directia nord-sud, de apele raului Olt, care a sculptat Defileul Gura Lotrului — Cozia.
Speciile de plante ocrotite pe care le gasim in aceasta zona sunt reprezentate de floarea de colt (Leontopodium alpinum), iedera alba (Daphne blagayana), precum si un relict glaciar, anume Lycopodium tristachyum (Ground Pine a eng. – nu are denumire in romana), garbita sau scorusul grecesc si varietatea faunei este impresionanta.
Speciile ocrotite de mamifere sunt reprezentate de lup, vulpe, pisica salbatica, ras, jder de copac, arici, jder de piatra, veverita, urs, cerb carpatin, mistret si capra neagra. Dintre pasarile protejate merita amintite cocosul de munte, ierunca si prepelita. Mai traiesc aici: ciocarlanul, cinteza, graurul, mierla, corbul, randunica, lastunul de casa etc. Dintre reptile sunt intalnite in parc: gusteru, soparla de munte, vipera si vipera cu corn. In paraie montane traiesc pastravul si lipanul iar pe raul olt se intalnesc pesti obisnuiti apelor dulci. Vegetatia forestiera este dominata de padurile de gorun, de fag si molid. Flora parcului este extrem de bogata, fiind identificate circa 930 de specii. Dintre arahnide, este remarcabil pseudoscorpionul Neobisium carpathicum, de origine mediteraneana, aflat aici la limita nordica a arealului sau.
Zona este locuita din cele mai vechi timpuri, dovada stand castrul roman de la Arutela. Manastirile de aici sunt cunoscute in intreaga ortodoxie, mai cu seama cea de la Cozia, remarcabil monument istoric si arhitectonic.
O alta caracteristica a regiunii tine de izvoarele termale, datorita carora sa dezvoltat aici o intreaga retea balneara, cele mai cunoscute statiuni fiind Calimanesti si Caciulata.
Cunoscatori ai valorilor ce le poarta aceasta zona din punctul de vedere al patrimoniului natural si al necesitatii conservarii lui pe viitor, silvicultorii au hotarat inca din 1970 sa instituie o protectie deosebita a teritoriului respectiv, impunand prin amenajamentele silvice gospodarirea in cadrul padurilor de interes stiintific si de ocrotire a genofondului si ecofondului forestier. In spatiul biogeografic din zona Cozia, Naratu, Doabra se gasesc suprafete apreciabile de ecosisteme naturale si care trebuie pastrate ca atare si pe viitor. Aici intalnim elemente naturale cu o valoare deosebita sub aspect geologic, fizico-geografic, floristic, faunistic si hidrologic care ofera posibilitatea cercetarilor stiintifice, desfasurarii unor activitati educative, recreere si turism. Infiintarea Parcului National Cozia poate atrage turisti si vizitatori punand in evidenta si celelalte valori ale patrimoniului cultural din zona. Parcul National Cozia poate aduce beneficii comunitatilor din zona prin dezvoltarea ecoturismului si a turismului rural.

            REGULI DE VIZITARE:
La intrarea in Parcul National Cozia sunt afisate reguli care trebuiesc respectate pe toata durata excursiei, in caz contrar aplicandu-se amenzi. Turistilor li se dau saci de plastic la intrarea in parc pentru a putea aduna resturile, saci ce vor trebui predati la coborarea de pe munte.


 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook