CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportParcul National Piatra Craiului        

 

ASEZARE:
Parcul National Piatra Craiului este situat in Carpatii Meridionali incluzand Creasta Pietrei Craiului, in totalitate si spatii din culoarele intramontane limitrofe, Rucar-Bran si Rucar-Zarnesti. Parcul National Piatra Craiului se extinde pe raza judetelor Brasov si Arges, incluzand suprafete apartinand localitatilor Zarnesti, Moeciu (satele Magura si Pestera), Bran, Rucar si Dambovicioara.

ACCES:
Principalele puncte de acces dupa numarul de turisti care le tranziteaza si dupa distantele pana la principalele puncte de atractie turistica din munte sunt:
Zarnesti
- principala poarta de intrare in parc permitand accesul in partea de nord-nord-est si nord-vest a masivului. La Zarnesti se poate ajunge cu trenul, autobuzul sau auto dinspre Brasov (se afla la 30 km de Brasov). De la Zarnesti sunt doua rute principale de acces in parc. Una este spre Plaiul Foii (pentru partea de nord-vest) iar cealalta prin Prapastiile Zarnestului-Cabana Curmatura-La Table (pentru partea de nord-est).
Dambovicioara
- principala poarta de intrare pentru partea de sud si sud-vest a muntelui. Accesul se face pe Drumul National Pitesti-Brasov, prin satul Podul Dambovitei.Intrarile in traseele turistice din zona sunt urmatoarele:
- Podul Dambovitei - Dambovicioara - Ciocanu - La Table - Refugiul Grind (acces cu autovehicolul , in timpul verii pana in satul Ciocanu) si Podul Dambovitei - Brusturet - Saua Funduri - Marele Grohotis sau ruta care face legatura cu traseul de creasta: Brusturet - La Table - Refugiul Grind (acces cu autovehicolul pana la Brusturet);
- Dambovicioara - Satic - Garofita Pietrei Craiului (acces cu autovehicolul, pana la bariera de la intrarea pe Valea Dragoslovenilor). Intrarile in traseele turistice de la Cabana Garofita Pietrei Craiului sunt spre Marele Grohotis si Saua Funduri spre Zaplaz si de la Garofita Pietrei Craiului spre Saua Tamas - Plaiul Foii.
Bran
- Accesul se face de pe Drumul National Brasov-Pitesti. Intrarea in traseele turistice din zona se face pe la "Inima Reginei" spre satul Magura.
Moeciu - Pestera
- Accesul se face de pe Drumul National Brasov-Pitesti, prin satul Moeciu (acces autovehicolul , in timpul verii pana in satul Pestera). Se intra in traseele turistice spre Cabana Curmatura, Refugiul Grind, Cabana Brusturet.
Fundata - sat Sirnea
- Accesul se face de pe Drumul National Brasov-Pitesti, prin satul Sirnea. Reprezinta intrarea spre urmatoarele trasee turistice :
- din satul Sirnea spre La Table, Refugiul Grind si Varful Piscul Baciului;
- din satul Fundata spre La Table prin Curmatura Foii.

DESCRIERE:
Pentru iubitorii de excursii montane dar si pentru alpinisti, muntele Piatra Craiului este o amintire de tinut mereu minte. Exista nunumarate trasee turistice pentru a studia acest masiv, dar atractia cu deosebita importanta ramane o drumetie pe creasta principala, este mai izolat si nu exista cabane ci doar 3 refugii. Ansamblul de trasee marcate este bine gandit si dezvoltat dar este recomandata totusi o minima experienta pentru traseele cele mai complicate.
Piatra Craiului adaposteste un numar mare de specii de fluturi, pana in prezent fiind identificate peste 216 de specii unele rare sau endemice: Psodos coracinus dioszeghy, subspecie endemica alpina; Apamea zeta sandorokovacsi subspecie endemica in Carpati; Erebia pronoe, specie cunoscuta in Carpati numai din Piatra Craiului si Bucegi; Pieris bryoniae specie mentionata in lista rosie a fluturilor de zi din Europa, etc.
Fauna de pesti, amfibieni si reptile este ceva mai saraca, comparativ cu celelate grupe de vertebrate. De mentionat ca toate speciile de amfibieni si reptile de pe teritoriul Romaniei sunt protejate fiind incluse in anexa 3 a legii 13 din 11 martie 1993 (Conventia de la Berna).
Pe teritoriul parcului au fost identificate un numar total de 1170 de specii si subspecii de plante. Cunoscand faptul ca in flora Romaniei s-au inregistrat 3136 de specii spontane se poate afirma ca Parcul National Piatra Craiului gazduieste peste 30 % din speciile de plante superioare care se intalnesc pe teritoriul Romaniei. Un numar de 181 de specii sunt incluse in "Lista rosie a plantelor superioare din Romania" ca specii endemice, rare sau vulnerabile. De aici se poate observa importanta deosebita a Parcului National Piatra Craiului pentru conservarea speciilor de flora, in special pentru conservarea endemitelor carpatice.
Plante protejate:  garofita Piatrei Craiului (Dianthus callizonus) simbolul floristic al Pietrei Craiului, acest munte fiind unicul loc din lume care o gazduieste (este o specie endemica pentru Piatra Craiului); tisa (Taxus baccata); angelica (Angelica arhangelica); sangele voinicului (Nigritella nigra si N. rubra); macul galben (Papaver alpinum ssp. corona-sancti-stefani); linarita (Linaria alpina); floarea de colt sau floarea Reginei (Leontopodium alpinum); bulbucii (Trolius europaeus); bujorul de munte (Rhododendron mytifolium), gladiola salbatica (Gladiolus imbricatus), ghintura galbena (Gentiana lutea), iedera alba (Daphne blagayana), tulichina (Daphne cneorum) etc.
Localitatile din jurul Parcului sunt reprezentate de orasul Zarnesti si comunele: Bran, Moieciu, Fundata pe raza judetului Brasov si de comunele Dambovicioara si Rucar pe raza judetului Arges. In cadrul localitatilor mentionate, impactul cel mai mare asupra Parcului il au: orasul Zarnesti, comunele Rucar si Dambovicioara si satele: Pestera si Magura (comuna Moieciu), Sirnea (comuna Fundata).

ISTORIC:
Masivul Piatra Craiului a devenit rezervatie naturala in 28 martie 1938 (Jurnalul Consiliului de Ministri nr. 645). Consiliul de Ministri a luat aceasta decizie "datorita caracterului unic al masivului unde se gasesc specii rare ca Dianthus callizonus, Hesperis nivea, Minuatia transilvanica, Leontopodium alpinum,ca si datorita frumusetii peisajului".     
In 1938, cand rezervatia naturala a fost infiintata, au fost luate in considerare numai 440 ha. In 1972, aceasta suprafata a crescut la 900 ha, iar astazi, zona de conservare speciala acopera o suprafata de 4879ha, zona de parc national ocupand cca. 9894 ha. In 1952 (anul in care a fost inregistrat primul amenajament silvic pentru zona Pietrei Craiului), in jur de 17.2% din suprafata totala a masivului a fost luata in considerare pentru conservare.
In anul 1990 Piatra Craiului este declarat parc national prin Ordinul 7 al Ministerului Agriculturii de la acea vreme, alaturi de alte 12 parcuri din Romania.
Incepand din anul anul 1999, odata cu demararea Proiectului Managementul Conservarii Biodiversitatii se constituie si administratia parcului.

              REGULI DE VIZITARE:
INFORMATI-VA! Consultati harta turistica a Parcului National Piatra Craiului!
Alegeti traseul care se potriveste cel mai bine, nu va aventurati, nu va supraapreciati puterile!
Daca aveti dubii privind traseul ales solicitati informatii de la Administratia Parcului si Serviciile Salvamont.
Nu insistati sa va apropiati masinile dincolo de semnele care interzic accesul acestora!
Luati inapoi cu dvs. in rucsac ambalajele diverse si alte resturi, nu le aruncati pe munte!
Pe parcursul excursiei respectati traseele oficiale, marcate cu semne conventionale!
Admirati florile dar nu le rupeti!
Respectati animalele, fiecare are rolul sau in natura!
Respectati linistea naturii si pe ceilalti vizitatori!
Nu campati in afara zonelor de campare semnalizate ca atare!
Nu aprindeti focul decat in locurile de campare si in vecinatatea cabanelor turistice unde acest lucru este permis in vetre special amenajate in acest scop!
Nu distrugeti panourile, sagetile indicatoare, refugiile montane, puntile sau alte amenajari!
Folositi refugiile montane doar ca refugiu in caz de necessitate, permiteti astfel si altor vizitatori sa se salveze dintr-o situatie dificila!

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook