CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportParcul Natural Portile de Fier         

 

             ASEZARE:
Parcul  Natural  Portile de Fier este  situat  in  partea de  sud-vest  a  Romaniei,  pe  malul stang al  Dunarii, intre  localitatile   Buzias  si   Gura   Vaii.  In   perimetrul   sau   intra   si   prelungirile   sudice  ale  Muntilor Banatului (Locvei si   Amajului)  si Muntilor  Mehedinti, precum si o parte din podisul Mehedinti si fasia de lac ce apartine tertoriului national.
Limitele Parcului Natural sunt reprezentate de senalul navigabil al Dunarii spre sud, raul Nera la vest, cumpana de ape a raurilor tributare Dunarii la nord (partial) si o linie sinuoasa ce porneste aval de Gura Vaii pana in Vf. Motarat la est.

ACCES:
Principalele puncte de acces sunt in vecinatatea municipiilor Drobeta Turnu Severin si Orsova din judetul Mehedinti, precum si a localitatilor Socol si Naidas din judetul Caras Severin.

            DESCRIERE:
Parcul Natural Portile de Fier se intinde pe o suprafata de aproximativ 115.665,8 ha, fiind unul dintre cele mai mari parcuri naturale din Romania (locul 2), avand in componenta sa 18 rezervatii. Principala forma de relief sunt muntii, in componenta sa intrand prelungirile sudice ale Muntilor Banatului (Muntii Locvei si Muntii Almajului), Muntii Mehedinti si o parte din Podisul Mehedinti. In arealul parcului traiesc specii de plante si animale cu importanta majora atat pentru Romania cat si pentru Europa. Specia Tulipa hungarica (laleaua cazanelor) este endemica, crescand pe abrupturile din zona Ciucaru Mare (Cazanele Dunarii), fapt pentru care este specie strict protejata de lege. Dintre celelalte specii strict protejate, mai amintim: Testudo hermanni boettgeri (broasca testoasa de uscat), Vipera ammodytes (vipera cu corn), Canis lupus (lupul), Lacerta viridis (gusterul), Ruscus aculeatus (ghimpele), Campanula crassipes (clopoteii Cazanelor), Daphne laureola, Taxus baccata etc. Fiind o arie naturala protejata, accesul in parc se face cu acordul Administratiei Parcului, si numai insotiti de catre un ranger al parcului.
Parcul Natural Portile de Fier este o arie protejata, ca un teritoriu in care remarcabila frumusete a peisajelor si diversitatea biologica pot fi valorificate in conditiile pastrari nealterate a traditiilor, iar calitatea vietii comunitatilor sa fie rezultatul unor activitati economice ale locuitorilor, desfasurate in armonie cu natura.
Constructiile hidroenergetice din zona, care servesc centralele de la Portile de Fier I si II, au condus la cresterea nivelului Dunarii, in zona, cu circa 30 de metri, fluviul inundand gurile de varsare ale afluentilor, transformandu-le in golfuri. Principala unitate acvatica din zona este lacul de acumulare, care are o suprafata de 700 de kilometri patrati si un volum de circa 12 kilometri cubi. Clima este temperata. Ea are totusi evidente influente submediteraneene, iernile fiind mai blande si umede, iar verile, mai aride. In Defileul Dunarii, biodiversitatea este, si ea, impresionanta. Avem peste 4 mii de specii vegetale, dintre care 1.700 sunt plante superioare, 549 sunt specii de alge si 375 sunt licheni. in zona putem gasi 1.077 de specii de ciuperci. Fauna caracteristica este centralaeuropeana, in care se interpun elemente eurasiatice si mediteraneene: soparla de munte (Lacerta vivipara) este doar unul dintre relictele glaciare intalnite in zona. Mai avem si alte specii rare si foarte rare, precum fasa mare (Cobitis elongata), dintre pesti, si potarnichea de stanca (Alectoris graeca), intre pasari.

            ISTORIC:
Zona defileului Dunarii, pe ambele maluri ale acesteia, a fost locuita inca din paleolotic si a reprezentat o cale de transport si de comert utilizata in ciuda pericolelor pe care le reprezentau Cazanele Dunarii si Portile de Fier.
Iata cum descrie Alexandru Boariu aceasta portiune a Dunarii:Porta Ferea in limba latina, Danje Djerdap in sarba, Vaskapu in maghiara, Demir-kapi in turca,  Portile de Fier in romana: o bariera de stanci si ape involburate  care, timp  de  secole facea aproape imposibila navigatia pe Dunare la intrarea in Romania. Multi  navigatori  curajosi  sau  nesabuiti  si-au  pierdut  viata incercand sa strabata acest coridor periculos.
Astazi "ucigatoarele porti" sunt pasnice.Sute de stanci care ieseau semete din Dunare creindu-i cosmaruri oricarui marinar, zac acum cuminti sub lacul  de acumulare creat de barajul Hidrocentralei Portile de Fier I. Vapoarele plutesc in liniste deasupra lor.
Dupa secole de confruntare acerba, batrana Dunare si milenarii munti - Carpatii pe malul romanesc Balcanii pe cel   sarbesc - au incetat crancena lor lupta. Au incheiat un       armistitiu. Fluviul si muntele, apa si piatra au facut pace.
Doar legendele, impresiile si marturiile celor care au calatorit de-a lungul secolelor prin acest mirific defileu mai amintesc despre teribila  inclestare

            REGULI DE VIZITARE:
Pe raza PNPF mai sunt interzise urmatoarele activitati:
a) camparea in zonele de protectie integrala;
b) camparea in zonele de management durabil fara avizul AP;
c) aprinderea focului in afara localitatilor cu exceptia locurilor special amenajate si semnalizate prin panouri indicatoare;
d) abandonarea sau depozitarea deseurilor de orice fel, cu exceptia locurilor special amenajate;
e) circulatia autovehiculelor, motoretelor, motocicletelor, a altor vehicule cu motor si a bicicletelor in afara drumurile publice, forestiere, a traseelor turistice dupa  indicatoarele sau barierele care le limiteaza accesul.
f) desfasurarea de activitati comerciale de tip ambulant sau amplasarea tonetelor fara aprobarea AP, cu exceptia zonelor de intravilan si a cabanelor sau pensiunilor turistice care au aprobarile legale de infiintare si functionare;
g) distrugerea sau degradarea panourilor informative sau indicatoare, precum si a placilor, stalpilor sau semnelor de marcaj de pe traseele turistice;
h) turismul ecvestru in afara traseelor amenajate si semnalizate corespunzator;
i) fotografierea sau filmarea in scop comercial, fara avizul AP;
j) recoltarea partii fertile a solului sau a brazdelor de iarba, cu exceptia zonelor din intravilan;
k) degradarea constructiilor, adaposturilor, podetelor si a altor amenajari realizate de AP;
l) desfasurarea de activitati in perimetrul PNPF sau in vecinatatea acestuia, ce pot sa genereze un impact negativ semnificativ asupra speciilor salbatice si habitatelor naturale ;
Sunt interzise activitatile din perimetrele ariilor naturale protejate sau din vecinatatea acestora care pot sa genereze un impact negativ semnificativ asupra speciilor salbatice si habitatelor naturale pentru care au fost desemnate, in lipsa actelor de reglementare specifice.
In speranta ca aceste reguli restrictive nu fac altceva decat sa duca la conservarea patrimoniului biologic, peisagistic, cultural al ariei noastre protejate, precum si la cresterea gradului de informare al vizitatorilor nostrii va asteptam  sa vizitati Parcul Natural Portile de Fier, unul dintre cele mai spectaculoase parcuri din Europa si nu numai.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook