CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportParcul Natural Vanatori Neamt         

 

ASEZARE:
Parcul Natural Vanatori Neamt se afla situat in nordul judetului Neamt, la granita cu Suceava, cu precadere in raza comunelor Agapia, Baltatesti, Brusturi,Cracaoani, Vanatori Neamt, Raucesti, Pipirig si a orasului Tg. Neamt.
Din punct de vedere geografic, parcul se intinde pe versantul estic al Muntilor Stanisoarei, subdiviziunea Muntii Neamtului (in partea estica a Carpatilor Orientali), si peste Subcarpatii Neamtului (aflati in cadrul Subcarpatilor Orientali), acoperind o parte a bazinului Ozanei si Cracaului.

ACCES:
Accesul catre Parcul Natural Vanatori Neamt este in principal posibil dinspre Tg. Neamt, Piatra Neamt, Vatra Dornei-Poiana Largului, Pascani, Falticeni, pe drumuri nationale.
Accesul catre Parcul Natural Vanatori Neamt se poate face astfel:
Dinspre Vatra Dornei pe DN 17 B pana la Poiana Largului;
Dinspre Borsec pe DN 15 pana la Poiana Largului;
Dinspre Durau pe DJ 155 F pana la Poiana Largului;
Dinspre Bicaz pe DN 15 pana la Poiana Largului;
Dinspre Poiana Largului pe DN 15 B Poiana Largului – Vanatori – Targu Neamt;
Dinspre Piatra Neamt pe DN 15 C Piatra Neamt – Targu Neamt;
Dinspre Suceava pe DN 2 pana la Cristesti si apoi pe DN 15 B pana la Targu Neamt; Dinspre Bucuresti pe E 85 Bucuresti – Roman - Cristesti si apoi pe DN 15 B pana la Targu Neamt.

            DESCRIERE:
Parcul Natural Vanatori Neamt a fost constituit ca parc natural in anul 1999, pe suprafata de 30.818 hectare, dintre care peste 26.300 hectare fond forestier. Parcul adaposteste o larga paleta de valori naturale, culturale si istorice.
Parcul Natural Vanatori Neamt constituie un adapost pentru o serie de specii rare sau pe cale de disparitie in alte zone: ursul brun, lupul, rasul, vidra, zimbrul - in captivitate la Rezervatia de zimbri Dragos-Voda, altadata componenta a faunei salbatice. De asemenea, exista aici vulpea, pisica salbatica, cerbul carpatin, caprior, mistretul, iepurele etc.

Pe teritoriul Parcului Natural Vanatori Neamt exista 4 arii protejate:

·        Rezervatia Codrii de Arama este situata in comuna Agapia, pe dealul Filiorul, la o altitudine cuprinsa intre 550 si 650 metri si are o suprafata de cca. 10 ha.
In rezervatie exista peste 300 specii de plante. Cei mai in varsta arbori, din specia gorun, au varsta de peste 135 ani.

·        Rezervatia Padurea de Argint situata pe teritoriul comunei Agapia, la altitudinea de 540 m. Padurea de argint este un arboret de mesteacan, cu arbori in varsta de 20 - 100 ani, in suprafata de 2,4 ha.
Este rezervatie forestiera si peisagistica.
In trecut, Padurea de Argint, avea o suprafata mai mare, de aproximativ 20ha.
Din anul 1972 este considerata rezervatie naturala de interes national.

·        Rezervatia de stejar Dumbrava este localizata intre Valea paraului Neamt si a paraului Nemtisor, la o altitudine cuprinsa intre 445 si 470 m, avand o suprafata de 56,6 hectare.
Este o rezervatie de tip forestier, care conserva paduri de stejari seculari, foarte vigurosi, varsta acestora variind intre 150 si 200 de ani.
Din punct de vedere al biodiversitatii, aici au fost identificate 209 specii de plante vasculare apartinand a 50 de familii.

·        Rezervatia de zimbri si fauna carpatina "Dragos Voda" se afla pe raza comunei Vanatori.
 Infiintata in 1970 prin aducerea din Polonia a primelor 3 exemplare de zimbri, aceasta cuprinde in prezent, pe langa populatia de zimbri, si exemplare de cerbi carpatini, cerbi lopatari, capriori, vulpi, ursi, lupi, precum si o diversitate de specii de pasari.

REGULI DE VIZITARE:
Pentru binele vostru si al Parcului, va rugam sa respectati cateva reguli simple:

 • Ca sa nu va rataciti si sa fiti ajutati in caz de nevoie, mergeti doar pe traseele marcate.
 • Ca sa nu ne trezim in cort cu un urs care cauta mancare, trebuie sa scoatem afara din Parc si sa depozitam la container deseurile, chiar si cele biodegradabile. Daca nu scoatem afara deseurile din parc, riscam intalniri periculoase cu ursi deveniti gunoieri, din vina noastra.
 • Campati doar in locurile permise, fara a sapa santuri in jurul cortului si fara a distruge plantele  pentru a va aranja bivuacul. 
 • Ocrotiti orice planta, chiar daca vi se pare a fi doar o buruiana nefolositoare. Poate ca este o planta care nu mai exista in alta parte.
 • Lasati-va cainele acasa sau daca nu se poate acest lucru, tineti-l tot timpul in lesa, pentru a nu deranja animalele salbatice si puii lor.
 • Protejati vietuitoarele din apele Parcului daca nu va spalati cu sapun ori detergenti.
 • Protejati animalele, chiar daca unele va par a fi daunatoare sau periculoase. De exemplu, nu omoram  serpii, doar ii ocolim. Fiti siguri ca nu vor incerca sa ne prinda.
 • Pentru a fi de folos si altora, lasati asa cum le gasiti: semnele de marcaj, sagetile si stalpii de marcaj, panourile indicatoare, refugiile si alte dotari turistice.
 • Pentru a nu polua, a nu deranja animalele si a nu distruge vegetatia, pe traseele din Parc nu vor fi folosite mijloace motorizate (automobile, ATVuri, motociclete, scutere, snowmobile, etc). Bicicleta nu este permisa pe potecile turistice, ci doar pe drumurile publice de pe raza parcului.
 • Pentru a avea sansa de a vedea animalele care traiesc aici, pasim pe traseu in liniste, fara a striga si a arunca cu pietre.
 • Refugiile si adaposturile montane sunt menite sa ofere adapost celor surprinsi de pe vreme rea,   nu sunt locuri potrivite pentru chefuri.

 

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook