CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina



          

 

ASEZARE:
Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina este situat in masivul Muntii Sureanu (cu subdiviziunile Muntii Orastiei si ai Sebesului), fiind marginit de depresiunile Hategului la vest si Orastiei la nord. El cuprinde intinse suprafete de paduri, precum si alte folosinte ale terenurilor (pasuni, fanete, arabil, zone carstice, cursuri de ape, monumente istorice, situri arheologice) si asezari umane (intravilan).

ACCES:
Accesul in parc se poate face prin statiile C.F.R.: Orastie, Calan, Pui, Baru Mare si Banita, precum si de pe D.N. 66 din localitatile Calan (spre Bosorod si Luncani), Pui (spre Ohaba Ponor), Baru si Banita. De pe drumul E 68, prin Orastie-Costesti si drumul judetean, se poate ajunge la Sarmizegetusa – Regia.
Intre diferitele puncte de interes turistic exista drumuri comunale, forestiere, precum si numeroase trasee (poteci) turistice descrise sau nedescrise (marcate sau nemarcate).

DESCRIERE:
Scopul crearii parcului natural este protectia si conservarea unor ansambluri peisagistice in care interactiunea activitatilor umane cu natura de-a lungul timpului a creat o zona distincta, cu valoare semnificativa peisagistica si culturala, cu o mare diversitate biologica. Parcul cuprinde intre limitele sale sase din cele mai spectaculoase rezervatii naturale ale judetului Hunedoara: Complexul carstic Ponoraci-Cioclovina, Pestera Tecuri, Pestera Sura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Dealul si Pestera Bolii.
Totodata aici se afla siturile arheologice aflate in Patrimoniul UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Costesti, Blidaru, Luncani-Piatra Rosie si asezarile etnografice autentice din Platforma Luncanilor.
Incepand din anul 2004, Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina are administratie proprie. Datorita felului in care este amplasat parcul, acesul se poate face prin patru directii, Depresiunea Orastiei, Depresiunea Hategului, Valea Jiului si dinspre varful Sureanu (numai pe jos).
Din punct de vedere geologic Muntii Sebesului si Orastiei fac parte din Muntii Sureanu care formeaza partea nord – vestica a Carpatilor Meridionali. Formatiunile cele mai vechi din Carpatii Meridionali sunt de varsta Precambrian Superior – Paleozoic si apartin celor doua unitati majore : Autohtonul Danubian si Panza Getica. Structura geologica a masivului Sureanu apartine in intregime Panzei Getice (Domeniul Getic).
Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina este situat in zona nemorala, avand o insemnata valoare floristica. Dintre speciile endemice intalnite aici, mentionam: crucea-voinicului (Hepatica transsilvanica), cimbrisorul (Thymus comosus), brusturul negru (Symphytum cordatum) si Sorbus borbasii. In cuprinsul parcului se intalnesc numerosi taxoni rari, dintre care: Sesleria rigida (coada iepurelui), Anacamptis pyramidalis (bujor), Herminium monorchis, Plantago holosteum, Peucedanum rochelianum, Festuca pseudodalmatica, Dianthus petraeus ssp. petraeus, etc.
Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina adaposteste o mare varietate de specii caracteristice reliefului montan si carstic, reprezentata de carnivore mari (ursi, lupi si rasi), cervide (cerbul carpatin si capriorul), pisica salbatica, bursuc si de alte specii, care pot satisface cerintele observatorilor de viata salbatica.
Pestera Sura Mare adapostea intre anii 1960 – 1970 una din cele mai mari colonii in hibernare din Europa, insumand peste 100.000 de indivizi de Pipistrellus pipistrellus si Miniopterus schreibersii.

REGULI DE VIZITARE:

  1. In Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina sunt permise activitati de turism si educatie, cu respectarea regulilor de vizitare a Parcului.
  2. Punctele de acces in Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina sunt: localitatile Costesti, Magureni, Bosorod, Pui, Ponor, Baru, Crivadia si vaile Streiului si Banitei.
  3. Vizitarea Parcului Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina se face numai pe drumurile deschise accesului public si pe traseele turistice marcate cu semne conventionale specifice, cu respectarea eventualelor restrictii.
  4. Camparea pe teritoriul Parcului Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina este permisa numai in locurile special amenajate si semnalizate corespunzator.
  5. Camparea in alte locuri decat cele special amenajate se face numai in situatii deosebite (cercetare, explorare, salvare etc.), cu aprobarea administratiei parcului.
  6. In locurile de campare sunt interzise:
    • Saparea de santuri in jurul corturilor sau utilizarea oricaror materiale de origine vegetala (cetina, ferigi, muschi) sub corturi;
    • Amenajarea unor vetre de foc in afara celor stabilite de catre administratorul locului de campare;
    • Procurarea lemnului de foc in afara celui asigurat de administratorul locului de campare.
    • Distrugerea sau degradarea panourilor informative si indicatoare, precum si a placilor, stalpilor sau a semnelor de marcaj de pe traseele turistice.
    • Degradarea refugiilor, adaposturilor, podetelor, sau a oricarei alte constructii sau amenajari turistice de pe teritoriul Parcului.

Cateva recomandari celor care ne viziteaza parcul:

  • Urmariti strict treaseele turistice si nu va abateti de la potecile amenajate
  • Campati numai in locuri special amenajate si folositi vetrele de foc din incinta locului de campare sau un aragaz portabil
  • Observati animalele salbatice de la distanta si nu le deranjati
  • Admirati plantele si florile acolo unde le gasiti; daca le rupeti pentru a le lua acasa, nu vor rezista nici pana la masina
  • Arborii sunt fiinte vii, nu-i raniti pentru amintiri; pentru acestea exista aparatul de fotografiat
  • Observati vestigiile istorice cu respect, fara a le mazgali sau scrijeli; ele sunt marturia radacinilor noastre
  • Adunati gunoiul si resturile de mancare si aruncati-le in locurile special amenajate.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook