CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportParcul Natural Balta Mica a Brailei         

 

ASEZARE:
Parcul Natural Balta Mica a Brailei, avand o suprafata de 24555 ha, inclusiv bratele Dunarii si zonele dig-mal, este situat in lunca inundabila a Dunarii, intre Campia Brailei si Insula Mare a Brailei.

           ACCES:
Singurul mod de a ajunge in Parcul Natural Balta Mica a Brailei este traversarea bratelor Dunarii cu ambarcatiuni mici sau cu bacul, avand puncte de plecare localitatile din jurul Baltii Mici a Brailei.
Balta Mica are doua porti principale de acces: mun. Braila la nord si drumul european E60 de la ambele capete ale Podului Giurgeni Vadu Oii
Accesul in localitatile invecinate parcului se face pe drumuri judetene si comunale, iar punctul principal de plecare este orasul Braila, dupa cum urmeaza: Braila Marasu,pe DJ212A, 56 km; Braila-Stancuta, pe DJ 212, 52 km; Braila-Chiscani, 10 km; Braila Gropeni, 23 km.

           DESCRIERE:
In ciuda modificarilor survenite atat in structura sistemelor ecologice integratoare cat si la nivelul ei, Balta Mica a Brailei conserva importante valori ecologice, fiind o importanta componenta a Sistemului Dunarii Inferioare, situata in amonte de Rezervatia  Biosferei Delta Dunarii.
Este singura zona ramasa in regim hidrologic natural (zona inundabila), dupa indiguirea, in proportie de cca.75%, a fostei Balti a Brailei si crearea incintei agricole Insula Mare a Brailei.
Datorita atributelor sale - zona umeda in regim hidrologic natural, complex de ecosisteme in diferite stadii succesionale si zona tampon, Balta Mica a Brailei reprezinta un sistem de referinta a fostei delte interioare si baza pentru reconstuctia ecologica in Sistemul Dunarii Inferioare.
Din suprafata totala, cca  53,6% o ocupa padurile aluviale, 6% pasunile, 12,84% zonele umede si 27, 5% lacurile (iezere,balti).
Jumatate din ecosistemele identificate - balti si paduri specifice de lunca inundabila, sunt  naturale, aceasta zona conservand in cea mai mare parte structura si functiile vechii Balti a Brailei din anii '50 .
Acestea sunt totodata habitate naturale de interes comunitar fata de care s-au stabilit prioritati de conservare.
Aceasta zona este bine cunoscuta pentru importanta ei ornitologica, deoarece
se situeaza pe cel mai important culoar de migratie al pasarilor din bazinul inferior al Dunarii de Jos, la jumatatea rutelor de migratie intre locurile de cuibarit din nordul Europei si refugiile de iernat din Africa. Au fost observate un mare numar de pasari, dintre care, 169 specii protejate pe plan international, prin Conventiile de la Berna, Bonn si Ramsar, acestea reprezentand jumatate din speciile de pasari migratoare caracteristice Romaniei .
In zona umeda Balta Mica a Brailei au fot identificate circa 150 de specii de plante. Vegetatia forestiera, intalnita atat in habitatele terestre, cat si in cele acvatica, d anota distincta a peisajului din parc. Padurile ocupa 52.2% din suprafata protejata. Deosebit de atractive sunt galeriile ripariene, cu salcie si plop, padurile ripariene mixte si padurile aluviale, cordoanele de stuf si papura, in care domina Pragmites australis. Mlastinile cu rogozuri sunt dominante de speciile de Carex. Lacurile naturale eutrofe, aflate in diferite stadii de eutrofizare, constituie, alaturi de paduri, mlastini si canale, habitate in care diferite specii de plnte si animale eu o prezenta temporala sau permanenta.
Mamiferele sunt reprezentate de 12 specii si anume: caprior, mistret, lup, pisica salbatica,caine enot, bizam, nurca, vidra, ultimele doua protejate international, nevastuica si sacalul

            TARIFE TURISM:
Tarif de vizitare 4 lei / persoana
Transport cu barca cu rame (maxim 5 persoane)
40 lei / grup / ora mars
Transport cu ambarcatiune rapida (maxim 5 persoane) 200 lei / grup / ora mars
Transport cu barca cu motor (maxim 5 persoane)
30 lei / grup / ora mars
Stationare in barca
10 lei / grup / ora
Tarif campare
  zona dig-mal 4 lei / 24 ore / persoana, insule si ostroave 8 lei / 24 ore / persoana
Tarif transport cu atelajul ( maxim 5 persoane) 40 lei / grup
Tarif ghid de insotire in parc pentru grup de 5 persoane
50 lei / grup / zi (se aplica suplimentar 10 lei pentru fiecare persoana care se adauga la grup)
Tarif de utilizare observator
4 lei / zi / persoana
Tarif pentru utilizarea aparatelor si camerelor fotografice, fotodigitale in scop comercial ( se percepe o singura data, la intrarea in parc):
fotografiat 400 lei / persoana, filmat 600 lei / persoana

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook