CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportParcul National Muntii Macinului         

 

ASEZARE:
Muntii Macinului sunt situati in sud-estul Romaniei, respectiv in nord-vestul Dobrogei, in judetul Tulcea, intre Valea Dunarii, Valea Luncavitei si inseuarea Cerna-Horia,

ACCES:
In partea de vest si sud-vest a parcului, accesul se face de pe drumul national 22D, intre localitatile Macin si Horia. La nord se afla drumul european E87, intre localitatile Macin-Jijila-Luncavita. Drumul judetean dintre comunele Horia si Luncavita permite accesul in estul si nord-estul parcului.

DESCRIERE:
Parcul National Muntii Macinului este localizat in Podisul Dobrogean, reprezentand singura zona din Europa in care ecosistemele caracteristice stepei pontico-balcanice, padurilor submediteraneene si balcanice, impreuna cu numeroase specii amenintate cu disparitia, se dezvolta pe cei mai vechi munti din Romania - munti hercinici si unii dintre primii formati pe continent.
Muntii Macinului sunt cei mai vechi din Romania formati in timpul orogenezei hercinice, care a avut loc in urma cu 300-400 milioane de ani.
Parcul National Muntii Macinului are o suprafata de 11.151,82 hectare, si este impartit in doua zone: Culmea Pricopanului si Muntii Macinului.
Parcul National Muntii Macinului
a fost format datorita existentei in acest areal a unui numar foarte mare de plante si animale protejate si aflate in pericol de disparitie. Aici exista in jur de 1.900 specii de plante in cadrul unei impresionante vegetatii naturale de stepa neexistente in alta zona a Romaniei, 27 dintre acestea fiind declarate specii endemice. In Muntii Macinului se intalnesc in jur de 2.000 specii de nevertebrate, 7 specii amfibieni, 11 specii reptile, 187 specii pasari si 40 specii de mamifere. Parcul National Muntii Macinului are o suprafata de 11.140,2 ha, din care 11.110,2 ha fond forestier (99,7%) si 30 ha pasuni(0,3%). Caracteristica pentru parc este predominarea ecosistemelor forestiere, care asigura stabilitatea ecologica si habitatul optim pentru speciile erbacee deosebite din acest teritoriu.
In padurile din nordul Dobrogei se regaseste o biodiversitate bogata si unica in lume, in care se includ ecosisteme complexe forestiere, de stepa si de silvostepa. Padurile sunt constituite majoritar din arborete de foioase de amestec, in care specia de baza este gorunul in nord si stejarul brumariu sau stejarul pufos in sudul parcului. Pe langa o mare diversitate de specii de flora si fauna, dintre care multe sunt rare pentru tara si pe plan mondial, parcul National Muntii Macinului detine si protejeaza o serie de habitate prioritare: stepe vest-pontice de colilie, stepe vest pontice cu Thymus zigioides, paduri moesice de stejar pufos cu Paeonia peregrina (bujorul), paduri de stejar brumariu, tei, carpinita din Dobrogea. Unele specii se afla aici la limita extrema a arealului lor mondial: militeaua dobrogeana (Silene compacta) este la limita nordica, coada racului de stanca (Potentilla bifurca) este la limita vestica. Valoarea internationala este subliniata prin prezenta a 6 specii incluse in Lista rosie europeana in categoria “vulnerabil” dintre care mentionam: clopotelul dobrogean (Campanula romanica), merinana (Moehringia grisebachi), ghiocelul cu frunze indoite (Galanthus plicatus), garofita pitica de stanca (Dianthus nardiformis). Fauna Muntilor Macinului, mai putin studiata, se caracterizeaza printr-o mare diversitate si importanta deosebita datorita prezentei unor specii rare si protejate. O importanta deosebita pentru stiinta si pentru biodiversitatea Muntilor Macin o reprezinta speciile rare si pe cale de disparitie: broasca testoasa (monument al naturii), balaurul dobrogean, vipera cu corn, vulturul plesuv, ciocanitoarea neagra, dumbraveanca (specii protejate pe plan international). Printre fluturi se gasesc: Polia cherrug, Chersotis laeta macini, Chersotis fimbriola niculescul, reptilele sunt: testoasa de uscat (Testudo graeca ibera), balaurul dobrogean (Elaphe quatorlineata), vipera cu corn (Vipera ammodytes), pasarile sunt reprezentate de: dumbraveanca (Coracias garrulus), soimul dunarean (Falco cherrug), iar mamiferele de: popandaul (Citellus citellus), dihorul patat (Vormela peregusna), pisica salbatica (Felis silvestris), Jderul de piatra (Martes foina), cerbul carpatin (Cervus elaphus), prezent in Dobrogea numai in Muntii Macinului, capriorul (Capreolus capreolus), mistretul (Sus scrofa), iepurele (Lepus europaeus), fazanul (Phasianus colchicus), vulpea (Vulpes vulpes).
Atractiile si obiectivele turistice: zona dispune de numeroase elemente care pot duce la dezvoltarea activitatii turistice in zona, in acest moment slab dezvoltata. Diferenta de nivel dintre Muntii Macinului si Dunare este de aproximativ 450m, crestele stancoase ale acestor munti semanand, in scara mai mica, cu impresionantele creste ale Carpatilor Meridionali. Principalele atractii si obiective ale Parcului National Macin sunt: varfurile Tutuiatu (467 m), Capusa (433 m), Moroianu (434 m), Priopcea (410 m); Rezervatia Geologica Dealul Bujoarele; Padurea Valea Fagilor; Lacul Sarat; castrul roman Arrubium de langa Macin; cetatea romano-bizantina Dinogetia de langa Garvan; ruinele cetatii romane de la Troesmis, langa Turcoaia.

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook