CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Parcul Natural Comana



         

 

ASEZARE:
Parcul Natural Comana este situat in zona de sud a Romaniei, la distanta aproximativ egala intre Bucuresti si Giurgiu.

ACCES:
La doar 40 de km de Bucuresti, poti spune ca esti la o aruncatura de bat de Parcul Natural Comana, si ca sa ajungi aici iesi din Bucuresti pe Soseaua Giurgiului si la Calugareni faci stanga. De Comana te despart doar Branisteni si Budeni, dar cel mai simplu este ca din Bucuresti sa urmezi drumul care te duce catre comuna Gradistea.

            DESCRIERE:
Rezervatia Coman reprezinta cea mai intinsa suprafata protejata care se gaseste in Campia Romana. Cel mai important obiectiv care sta la baza constituirii acestei rezervatii il reprezinta reconsitutuirea din punct de vedere ecologic a zonelor distruse in mod necontrolat de om.
Rezervatia se intinde pe o suprafata de 24963 hectare, impartite astfel:
- 9613 hectare fond forestier din care: 197  privat si 9416 de stat. Se asteapta ca alte 500 hectare sa mai treaca de la stat catre privat dupa aplicarea Legii nr 247 din 2005;
- 1180 hectare totalizeaza Balta Comana;
- aproximativ 300 hectare de zone umede mlastinoase, saraturoase, care se inunda periodic, sau luciu de apa;
- diferenta de  193870 hectare este reprezentata de terenuri agricole, pasuni, islazuri si drumuri.
Zonele care beneficiaza de un regim special din punct de vedere al protejarii, sunt cele doua rezervatii, astfel: Rezervatia Naturala de Ghimpe care masoara 258 de hectare si Rezervatia Stiintifica de Bujor cu o suprafata totala de  227 hectare.
Mai sus, putem observa ca rezervatia cuprinde si pasuni, terenuri arabile si islazuri. Asta pentru ca desi rezervatia constituie o zona protejata, aici se gasesc 5 sate. Este vorba de Comana, Vlad Tepes, Budeni, Falastoaca si Gradistea. Cu toate astea, locuitorii acestora nu au voie sa utilizeze pentru gradinarit sau pasunatul vitelor decat anumite terenuri desemntate prin lege.
3 Mari zone de interes pentru vizitatori, pot fi delimitate astfel:
-
Balta Coman care reprezinta a treia zona umeda din Romania dupa Balta Mica a Brailei si Delta. Aici, se afla 141 de specii de pasari si alte 13 de peste. Tiganusul si cleanul sunt doua dintre speciile care traiesc doar aici.
- Manastirea Comana a fost ridicata in timpul domniei lui Radu Serban, in anul 1588, pentru ca mai apoi sa fie refacuta de Serban Cantacuzino in anul 1700. Manastirea este ridicata pe urmele zidurilor unei manastiri care a fost ctitorita in anul 1461 de Domnul Tepes. Osemintele domnitorilor Radu Serban si Nicolae Patrascu, fiul al lui Mihai Viteazu dar si osemintele Familiei Cantacuzino. Doar cateva ruine din biserica construita de Tepes se mai pastreaza acum in picioare, dupa ce au fost restaurate.
-
Rezervatiile stiintifice de bujori si ghimpi.Ghimpele se gaseste in comuna Comana dar si in zona Oloaga Gradinari. Acesta se dezvolta la baza copacilor si de asta trebuie cautat cu privirea in plimbarile prin zona. De origine mediteraneana, specialistii sunt de parere ca acesta se dezvolta aici si ii prieste datorita faptului ca se intrepatrund doua microclimate. La doar cativa kilometri de Coamana, gasim rezervatia de bujor numita Padina Tatarului, pe suprafata comunei Mihai Bravu si florile care se gasesc aici sunt diferite fata de bujorul de gradina deoarece are o puternica culoare rosie si mai putine petale. In aceasta zona, bujoru este sarbatorit cum se cuvine in luna mai cand localnicii organizeaza “Sarbatoarea Bujorului”. Tot in cadrul parcului, in comuna Calugareni se afla si o rezervatie de lacramioare dar care nu figureaza ca zona protejata deoarce nu s-a luat in calcul acest astpect cand s-au intocmit actele.
Pe suprafata parcului exista nenumarate specii de flori si animale identificate si ulterior protejate. O mare parte din acestea se gasesc si pe Lista Rosie Europeana. Aici s-au identificat deja:
- specii de pasari in numar de 141, dintre care 71 sunt protejate international;
- specii de peste, initial fiind 13 la numar, studii recente ar arata ca numarul acestora se ridica la 19; dintre acestea 5 specii sunt protejate national;
- 31 specii de mamifere, printre care vidra si pisica salbatica;
- 8 specii de reptile, printre care sarpele de apa, sarpele de sticla si o specie de soparla;
- 8 specii de amfibieni, dintre care 5 protejate;
- 20 de specii si subspecii de plante dintre care 70 sunt pe cale de disparitie.

ISTORIC:
Parcul Comana a luat nastere in anul 2004, cand pe langa cele doua rezervatii: de Bujor si de Ghimpe , in baza documentatiilor stiintifice s-a alaturat rezervatiei si Balta Comana. Impreuna, cele trei protejeaza arii cu mare importanta floristica, faunistica si avifaunistica. Putini sunt cei care cunosc insa ca Parcul Natural Comana reprezinta o a doua Delta pentru Roamania, din punct de vedere al biodiversitatii care se regaseste aici. Demersuri pentru ca aceasta zona sa devina rezervatie naturala s-au luat in schimb, cu mult timp inainte incepand cu anul 1954 de catre Academia Romana, cand s-a dorit protejarea celor 2 rezervatii floristice.

TARIFE TURISM:
Taxa de vizitare este de 3 lei de persoana si daca vrei sa intri cu masina mai platesti inca 15 lei. Se percepe o taxa pentru fotografiile necomerciale  de 27 ron/zi de persoana Tot aici, ca vizitator poti inchiria caiac, barca cu motor sau lotca, cort si sac de dormit daca vrei sa campezi aici.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook