CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Parcul Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior



        

 

ASEZARE:
Lunca Prutului Inferior se afla situata in estul judetului Galati, in Regiunea de Dezvoltare de Sud-Est, Euroregiunea Dunarea Inferioara, la granita cu Republica Moldova.

             DESCRIERE:
Parcul Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior are o lungime de 145 de km si include 4.925 de hectare de balti, lacuri, mlastini si 2.627 de hectare de padure si pajisti umede.
Unicitatea zonei este data de caracteristicile generale, dar mai ales de faptul ca reprezinta poarta de intrare in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, aflandu-se pe traseul a trei coridoare majore de migratie a pasarilor care clocesc pe teritoriul Eurasiei (traseul East Elbic, traseul Carpatic si traseul Pontic).
Parcul Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior  cuprinde rezervatiile naturale: Ostrovul Prut, Lunca Joasa a Prutului, Lacul Pochina si Lacul Vlascuta. Zona de conservare speciala a Parcului Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior este si Lacul Brates (2.120 ha), supranumit "Balatonul Romaniei", inclusiv pepiniera piscicola si zona de stufaris si vegetatie palustra.
Vegetatia este una specifica luncilor si lacurilor: salcia alba, rachita, plopul alb, tufe de maces, troscotul de balta, nufarul galben, nufarul alb, urticularia vulgaris (o planta carnivora acvatica), papura, murul de miriste etc., iar fauna este reprezentata de specii de pasari, pesti, reptile, batracieni, insecte (exista aici specii rare de libelule) si mamifere care coabiteaza in biotopul de zona umeda.
Este un ecosistem unic, deoarece se afla pe traseul unor coridoare majore de migratie a pasarilor: traseul East Elbic (pe tot traseul raului Prut), traseul Carpatic (care se regaseste de-a lungul raului Siret) si traseul Pontic (spre nordul continentului european).
In zona Prutului inferior au fost identificate 239 de specii de pasari, dintre care 50 de specii sunt incluse in Cartea Rosie a vertebratelor din Romania, ca specii vulnerabile, periclitate sau critic periclitate. Gasim aici: garlita mica, rata rosie, codalbul, cristelul de camp, becatina mare, culicul cu cioc subtire etc. (specii amenintate pe plan global), garlita mare, rata cu cap negru, ploierul argintiu, fugaciul mic, fluierarul negru, corcodelul de iarna, ferestrasul mic, fluierarul cu picioare verzi, cinteza de iarna etc. (specii de biom restrictiv), starcul pitic, barza neagra, soimul de seara, turturica, pescarasul albastru, ghionoaia sura, lastunul de mal etc.(specii vulnerabile in Europa); de asemenea, cuibaresc in zona sau sunt prezente in pasaj: lopatarul, tiganusul, rata sulitar, fluierarul de mlastina etc., sau au fost observate rar: acvila mica, soimul dunarean sau vanturelul mic etc.
P
arte a programului de conservare a acestei arii protejate, au fost montate sapte observatoare ornitologice, turistii avand posibilitatea de a urmari pasarile care cuibaresc, migreaza sau se hranesc pe teritoriul parcului.

             REGULI DE VIZITARE:
Vizitarea se poate face doar dupa achitarea unei taxe, iar pentru pescuit trebuie sa existe un permis, emis de Asociatia Pescarilor Sportivi (care administreaza Parcul), in valoare de 30 de lei pe an; sunt reprezentate speciile de apa dulce: tiparul, linul, stiuca, crapul, salaul, somnul.

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook