CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Parcul Natural Lunca Muresului



        

 

ASEZARE:
Parcul Natural Lunca Muresului este situat in vestul Romaniei, in judetele Arad si Timis, limitrof zonei fiind chiar orasul Arad (centrul sau se gaseste la 4 km de limita estica a zonei) cu o populatie de 173.000 locuitori. Parcul Natural Lunca Muresului se intinde de la Arad pana la granita maghiara , de-a lungul raului Mures. Are o suprafata de 17.455 ha si include zona indiguita a Muresului; este o zona inundabila (o inundatie la fiecare trei ani) situata intre digurile construite pe fiecare parte a raului si intre terasele inalte ale aceluiasi rau. 

ACCES:
Accesul in parc este posibil din Arad, Pecica sau oricare din localitatile situate la limita acestuia: Semlac, Seitin, Nadlac (pe malul drept al Muresului) Felnac, Secusigiu, Igris, Cenad (pe malul stang).

DESCRIERE:
Lunca Muresului Inferior este un ecosistem tipic de zona umeda cu ape curgatoare si statatoare, cu paduri aluviale, galerii de salcii si plopi, precum si zavoaie si sleauri de campie, important loc de cuibarire si pasaj pentru cca. 200 de specii de pasari, multe dintre ele fiind sub un regim strict de protectie pe plan international.
In cadrul Parcului Natural Lunca Muresului exista patru zone de protectie integrala Prundul Mare (717,9 ha), Padurea Cenad (310,5 ha), Insula Mare Cenad (2,1 ha) si Insulele Igris (7,0 ha). Aceste zone sunt strict protejate, fiind interzise activitatile de exploatare a resurselor naturale.
Suprafetele naturale sau cvasinaturale ale parcului sunt relativ restranse, limitate la rezervatiile naturale din interiorul acestuia. Acest lucru insa nu poate fi spus despre diversitatea faunistica si floristica a intregului parc, deoarece aici putem intalni o biodiversitate ridicata si un numar mare de specii protejate prin tratate si acorduri internationale si prin legi interne, nationale. Specii le protejate din parc ridica valoarea stiintifica si peisagistica a parcului nostru, putand in acelasi timp sa reprezinte un suport si un promotor pentru comunitatile din regiune, prin promovarea si dezvoltarea ecoturismului.
Insa atunci cand vorbim despre biodiversitate trebuie sa vorbim indeosebi despre protectie si conservare si nu despre dezvoltare, caci pierderea biodiversitatii si degradarea ecosistemelor ar avea efecte negative atat asupra patrimoniului natural al parcului, cat si asupra dezvoltarii socio-economice a comunitatilor din zona limitrofa parcului.

  Principalele atractii turistice din Lunca Muresului sunt urmatoarele: 

  • Peisajul specific de lunca, avand ca element principal Raul Mures, cu cele 40 de insule din interiorul parcului, plaje de nisip si tunelurile formate de salciile care se apleaca asupra apei;
  • Cele cca 200 de specii de pasari reprezentate de populatii impresionante in zona ariei protejate si care pot fi urmarite din observatoare special construite;
  • Biodiversitatea remarcabila, incepand cu pasarile si continuand cu mamifere, reptile, amfibieni, pesti, insecte s.a.
  • Cele doua manastiri foarte vechi din interiorul parcului, respectiv Manastirea Hodos-Bodrog, cea mai veche asezare monastica din tara noastra, cu viata monahala neintrerupta, avand ca prima atestare documentara o diploma data de Regele Bela al III-lea in anul 1177 si Manastirea Bezdin - una dintre putinele manastiri ortodoxe sarbe din Romania care se mai pastreaza, datand din anul 1539.
  • Balta cu nuferi din Rezervatia naturala Prundul Mare, singurul loc din judetul Arad unde Nimphaea alba vegeteaza natural.

Administratia Parcului Natural Lunca Muresului promoveaza  o serie de activitati turistice cu un caracter ecologic, astfel incat  impactul asupra mediului sa fie cat mai redus. Cele mai importante activitati turistice in cadrul parcului nostru sunt:
•    excursii pe Mures cu ambarcatiuni usoare de tip caiac-canoe ce pot fi inchiriate de la sediul administratiei din Arad sau de la punctele de informare turistica Pecica si Cenad;
•    plimbari cu bicicleta pe traseul Ceala, traseul Arad – Pecica prin padure si traseul Arad – Pecica - Sampetru German – Cenad, ultimul strabatand tot parcul de la est spre vest; inchirierea de biciclete de teren pentru vizitarea parcului si parcurgerea acestor trasee se poate face si de la sediul administratiei din Padurea Ceala si de la punctele de informare turistica Pecica si Cenad;
•    urmarirea mamiferelor mari in libertate din observatorul Prundul Mare si a pasarilor din Observatorul Bezdin, construite in acest scop in zona Rezervatiei Naturale Prundul Mare; accesul la observatorul pentru mamifere mari se face contra cost, putand fi folosit si in conditii de temperaturi foarte scazute, datorita posibilitatii de a fi incalzit;
•    vizite ghidate pe teritoriul intregului parc, pe trasee tematice care includ Balta cu nuferi, arborete naturale de lunca,  Manastirile Hodos - Bodrog si Bezdin, sau  situri arheologice;

 

 



 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook