CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportRezervatia Naturala Cheile Ampoitei         

 

ASEZARE:
Rezervatia Naturala Cheile Ampoitei se gaseste pe cursul mijlociu la Paraului Ampoita, avand o suprafata de 41 ha.

ACCES:
Aici se poate accesa de pe DN 74 Alba lulia-Abrud-Brad, pana la Gura Ampoitei, de unde se merge pe un drum comunal ce urmeaza valea cu acelasi nume. Pe primii 2 km, drumul este asfaltat, iar in continuare pietruit. De la Gura Ampoitei pana la intrarea in rezervatie sunt circa 9 km.

          DESCRIERE:
Complexa, reprezinta un peisaj geografic putin modificat de om, conservand in buna parte elementele mediului natural. Relieful accidentat datorat calcarelor compacte este in buna parte impadurit si se remarca printr-o atractivitate turistica aparte. Cele cateva pesteri constituie un obiect de cercetare pentru speologi, iar vegetatia contine unele elemente termofile si mici pajisti stepizate datorate curentilor de aer descendenti.
Pestera Liliecilor se afla pe Cheile Ampoitei, o rezervatie naturala asezata la aproape 9 km de localitatea cu acelasi nume. Daca esti amator de drumetii, poti ajunge lesne te jos, caci drumul pe duce singur catre pestera. Tot ce trebuie sa faci este sa nu te abati de la calea care te-a adus in localitatea Ampoita.
Cheile Ampoitei sunt asemenea unor strajeri demni si de neclintit. Uriasele stanci calcaroase par mai degraba sculptate cu mult talent si precizie, decat create la intamplare de natura. Ascutite si dure, iar pe alocuri parca ondulate. La poalele lor, apele paraului se intind ca un slujitor umil la picioarele unui gigant.

Rezervatia Cheile Ampoitei este un loc in care natura este aproape de forma ei naturala. Mana omului nu prea a intervenit si nici piciorul de turist nu a calcat asa de des. Zona, necunoscuta pentru multi, este preferata de cei care vor o vacanta linistita, in mijlocul naturii. Pentru acestia, dar si pentru cei care vor sa vada peisaje unice, exista pensiunile de pe Valea Ampoitei unde sunteti primiti oricand cu drag si ospitalitate. 
Scopul principal al Rezervatiei Calcarele de la Ampoita este cel de conservare a diversitatii geologice si geomorfologice. De asemenea se urmareste excluderea si prevenirea activitatilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare, precum si asigurarea de conditii pentru activitatile educationale, recreative si de cercetare stiintifica.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook