CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportRezervatia Naturala Cheile Rametului         

 

ASEZARE:
Rezervatia Naturala Cheile Rametului se afla in partea central-estica a Muntilor Trascaului, pe cursul mijlociu al Vaii Geoagiului, altitudinea maxima fiind de 1189 m iar cea minima de 530 m. In partea de este si de vest rezervatia este delimitata de glacisul care inconjoara versantii abrupti ai masivelor calcaroase Uzmezeu la nord, Fundoi la sud si coboara vertiginos in Valea Geoagiului. Limita nordica este formata de liziera ce desparte marginea abruptului calcaros de padurea din apropierea cotei de 1135 m si se continua spre est si spre vest la marginea abruptului, iar cea sudica o constituie, de asemenea, marginea unui mic platou calcaros cuprins intre cotele 1158 m si 1166 m, dominate de varful Piatra din Chei (1189). Intrarea in chei este foarte dificila deoarece pe o distanta de aproximativ 1 km ele pot fi strabatute doar in anotimp secetos prin apa paraului.

ACCES:
Se poate accesa de pe DC78 care a fost modernizat din Teius pana la Manastirea Ramet si exista si o portiune nemodernizata de aproximativ 4 km pana la intrarea in chei, sau a doua varianta fiind pe DJ 107 I din Aiud pana in localitatea Ramet (acesta e modernizat pana  dupa Cabana Sloboda), de unde drumul comunal paralel cu valea Bradestilor se coboara in satul Cheia. Pe drumul spre Cheile Rametului (Rimetului) putem gasi cazare la Cabana Ramet, care se afla la 400 m de Manastirea Ramet.

            DESCRIERE:
Rezervatia reprezinta un peisaj pitoresc si foarte putin modificat de catre om, este inscris in calcare, ce conserva o serie de plante rare, printre care si numeroase monumente ale naturii.
Cheile Rametului reprezinta obiectivul principal al partii centrale a Trascaului, turistii veniti sa viziteze Manastirea Ramet sau sa admire peisajul splendid vor avea parte de o experienta inedita. Unul dintre cele mai indragite trasee, denumit „Brana caprei”, strabate cheile pe o carare suspendata cu 100 m deasupra apei. Desi nu este amenajat pentru turisti, recomandam traseul persoanelor experimentate in catarat.
Exista un interes stiintific acordat acestei rezervatii datorita numeroaselor specii endemice: Dianthus spiculifolius, Silene dubia, Aconitum moldavicum, Hepatica transsilvanica, Cardamine glanduligera, Viola jooi, Sorbus dacica, Cephalaria radiata, Campanula rotundifolia ssp. kladniana, Centaurea pinnatifoida, Cirsium furiensis etc.
Insa acest interes se datoreaza si unei serii de specii rare ca: tisa (Taxus baccata), priboiul (Geranium macrorrhizum), papucul doamnei (Cypripendium calceolus), Aquilegia nigricans ssp. subscaposa, Viola biflora, Daphne cnerorum, Geranium macrorrhizum, Sparganium neglectum, Typha shuttleworthii, Herminium monorchis etc.
Starea actuala a rezervatiei poate fi apreciata drept multumitoare datorita faptului ca presiunea turistica este relativ scazuta datorita distantei fata de centrele urbane si dificultatilor intampinate la traversarea sectorului de chei (circa 1 km accesul se face prin albia paraului in perioadele secetoase), precum si inaccesibilitatii peretilor abrupti ai cheilor.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook