CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportRezervatia naturala Dumbrava Vadului         

 

ASEZARE:
Rezervatia naturala Dumbrava Vadului este cunoscuta sub numele de Poiana Narciselor si apartine de comuna Sercaia - satul Vad, la 60 de kilometri distanta de Brasov. Rezervatia se intinde pe o suprafata de 400 de hectare intre Muntii Fagaras, Muntii Persani si Podisul Transilvaniei.

ACCES:
pe D.N.1 Brasov  - Fagaras, pana in localitatea Sercaia, de acolo pe D.N. 73A  Sercaia – Zarnesti, pana in  satul Vad. Din mijlocul satului Vad, dreapta, cca 3 Km pana la limita rezervatiei.

DESCRIERE:
Acest loc magnific reprezinta singura rezervatie naturala de profil din Europa. Narcise cat vezi cu ochii, sunt lasate sa creasca libere in toata splendoarea lor, dar fiind rezervatie naturala, nu ai voie sa le culegi. Traditii transilvane si preparate culinare pe masura, toate acestea pot fi admirate si gustate daca mergeti la Sarbatoarea Narciselor.
Cu sute de ani in in urma, Depresiunea Fagarasului,  era acoperita de paduri de stejari (Quercus robur) si zavoaie de Alnus glutinosa. Dupa defrisarea masiva a padurilor, s-a produs declansarea in multe locuri a procesului de imlastinire, padurile de stejar fiind inlocuite de culturi agricole.
Singura padure care prezinta indicii asupra speciilor care populau padurile de odinioara, este cea de la „Dumbrava Vadului”.
Aceasta zona cu paduri de stejar si poieni multe se caracterizeaza prin abundenta narciselor, plante favorizate in primul rand de solul podzolic cu urme de mlastina si de umbra slaba a arborilor. Specia predominanta in zonele dumbravite este Narcissus angustifolius.
In urma cercetarilor efectuate intre anii 2000/2001 s-au identificat in rezervatie 160 specii de vertebrate, grupate astfel : 6 specii de pesti, 10 specii de amfibieni, 6 specii de reptile, 112 specii de pasari si 26 specii de mamifere.
In aria protejata au fost observate şi specii de mamifere protejate cum sunt: lupul, ursul, rasul; specii de pasari protejate: acvila de munte, şoimul de iarna, eretele vanat, ciocanitoarea de gradina, ciuful de camp, carstelul de camp, etc. şi specii de nevertebrate importante.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook