CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportRezervatia Naturala Cheile Manastirii         

 

 

ASEZARE:
Rezervatia Naturala Cheile Manastirii se afla sub administrarea comunei Ramet, satul Valea Manastirii si partial a comunei Stremt, satul Fata Pietrii.
Partea central-estica a Muntilor Trascau, pe cursul mijlociu al Vaii Geoagiului care mai este numita si Valea Manastirii, amonte de Cheile Rametului,Valea Mogosului. Altitudinea maxima ajunge la 1250 de metri in Varful Plesii, iar altitudinea minima la 420 de metri in talvegul Vaii Manastirii.

ACCES:
Pe DC 78 modernizat din Teius, pana la Manastirea Ramet, sau pe DJ 107 J din Aiud pana in localitatea Ramet, de unde se coboara pe o poteca in Valea Geoagiului, la Manastirea Ramet.

           DESCRIERE:
Importanta rezervatiei este complexa din cauza ca peisajul pitoresc inscris in calcare ce conserva totodata si o serie de plante rare.
Suprafata rezervatiei se intinde pe 150 de hectare. In partile de vest si est, rezervatia este delimitata de grohotisurile ce inconjoara culmea calcaroasa in care au fost sapate Cheile Manastirii, care este cuprinsa in Varful Plesi cu inaltimea de 1250 de metri, la nord si Varful Prisacii ce masoara 1150 de metri, in partea de sud. Limita de nord si sud o constituie versantii din imediata vecinatate a varfurilor Plesii la nord si Prisacii la sud. Zona tampon este formata dinr-o fasie lata de aproximativ 200 de metri (care in partea de nord a Varfului Prisacii atinge 4-500 de metri), care inconjoara zona strict protejata si care cuprinde in cea mai mare parte pajistile de pe grohotisurile fizate si padurea limitrofa categorisita cu clasa I de protectie.
Rezervatia cuprinde in principal calcare masive de varsta jurasic superioara. In jurul lor predomina conglomerate, gresii si marne vraconian-cenomaniene (straturi de Ramet), intre care se interpune in partea de est o fasie ingusta si discontinua de sisturi argiloase neocomiene (straturi de Fenes).
Cele doua culmi, Varful Plesii si Varful Prisacii, la nord, respectiv la sud constituie relieful pana in Valea Manastirii. Culmile au capatat un aspect zimtat, au virfuri ascutite cu forme de colti si ace, din cauza eroziunii si a intensei carstificari. Sunt marginiti de versanti abrupti ce continua spre baza cu acumulari deluvio-colucviale constituite din trene de grohotisuri.
Rezervatia este strabatuta de paraul Manastirii, care primeste o serie de mici afluenti sub form de paraie cu apa temporara. Plesa si Boghiu la est si paraul Uzei la vest flancheaza rezervatia.
Vegetatia este formata dintr-un amestec de fag si gorun. In aceste paduri omul si-a pus amprenta creand pajisti intinse.

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook