CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportRezervatia naturala Pietrosu Mare         

 

 

             ASEZARE:
Rezervatia Biosferei Pietrosu Rodnei este situata in apropierea localitatilor Borsa si Moisei avand suprafata de 3300 ha si cuprinde partea nordica a muntilor Rodnei.
Limitele ariei Pietrosu Rodnei sunt formate in Nord din formatiunile Culmea Hotarului si Piatra Alba in Est si Nord-Est de Valea Repdea. In Sud delimitarea este facuta de Muntele Gropi si formatiunea Jneapanu Batranii-Rapi iar in Vest de Valea Izvoru Dragos.

             DESCRIERE:
Cele 3300 ha ale rezervatiei ocupa golul alpin si padurile de conifere sau amestec din Masivul Pietrosu Rodnei in care se remarca varful Pietrosu Mare cu o inaltime de 2303 metri.
Rezervatia naturala ˝Pietrosu Mare˝ cuprinde cel mai impresionant relief glaciar din Muntii Rodnei: circurile glaciare Buhaescu (cel mai mare din Muntii Rodnei), Zanoaga Iezerului, Zanoaga Mare, Zanoaga Mica, Rebra, Gropi, avand in portiunea bazala morene si caderi de apa pe pragurile de stanca lustruite de ghetari. Cea mai mare parte a rezervatiei este ocupata de roci cristaline metamorfice din Panza de Rodna (Precambrian superior). Formatiunea de Voslobeni este constituita din micasisturi cu nivele de paragnaise, cuartite si amfibolite, cu nivele de dolomite si calcare cristaline (Turnu Rosu, Piatra Alba). Tipul si subtipul de sol predominant este brun feriiluvial tipic, intalnindu-se si solurile brun eumezobazic si brun acid.
Printre culmile notabile cuprinse in perimetrul rezervatiei se numara varfurile Buhaescu Mare (2221 m), Buhaescu Mic (2199 m), Gropi (2063 m), Piatra Alba (2061 m), Hotarului (1905 m), Batrana (1770 m). Lacul glaciar Iezer din perimetrul rezervatiei este situat in circul glaciar cu acelasi nume si se afla la o altitudine de 1825 metri.

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook