CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportRezervatia stiintifica Piatra Rea         

 

ASEZARE:
Rezervatia stiintifica Piatra Rea se afla in localitatea Borsa iar altitudinea medie la care se gaseste este de 1500 m. Aceasta este delimitata de paraiele Fantana (in E) si Cimpoiasa (in V) aici se afla una dintre cele mai spectaculoase cascade din Carpati, cascada Cailor, o cadere de apa de circa 80 m.

DESCRIERE:
Scopul administrarii Rezervatiei Stiintifice Piatra Rea este cel de conservare a habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, diversitatii biologice.
Rezervatia Stiintifica Piatra Rea
, cu o suprafata de 50 ha, protejata in special pentru abundenta exemplarelor de floare de colt (Leontopodium alpinum).
Relieful acestei zone de eroziune este alcatuit din calcare cristaline, cu platou structural cu fenomene endo si exocarstice (ravene, pesteri, doline, lapiezuri).
Aici se poate intalni o vegetatie diversa incepand cu cea nemorala si pana la cea subalpina si alpina, cu numeroase specii rare si ocrotite cum sunt: Gusa porumbelului (Silene nivalis), Paiusul (Festuca porcii), Clopotelul de munte (Campanula carpatica), Soparlita (Veronica baumgartenii), Ghintura (Gentiana lutea), Mierea ursului (Pulmonaria filerszkiana), Floarea de colt (Leontopodium alpinum), Smardarul (Rhododendron sp.) etc.
Majoritatea zonei forestiere din cadrul rezervatiei este formata din molid (Picea abies), intalnindu-se intr-un procent redus si brad (Abies alba), fag (Fagus silvatica), scorus (Sorbus sp.) paltin (Acer pseudoplatanus), frasin (Fraxinus excelsior) s.a. Ca specii de animale in aceasta zona intalnim: ursul (Ursus arctos) – ocrotit, cerbul (Cervus elaphus), capra neagra (Rupicapra rupicapra) – ocrotita.

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook