CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Rezervatia Pestera si Izbucul Izvorul albastru al Izei



         

 

ASEZARE:
Rezervatia mixta „Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei”,  este situata in partea estica a Muntilor Rodnei, pe versantul sudic al Muntelui Magura, pe raza comuna Sacel.

           DESCRIERE:
Una dintre toate aceste frumuseti naturale este Rezervatia mixta “Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei”, care se intinde pe o suprafata de 100 de hectare si e de categorie a III-a IUCN (uniunea internationala de conservare a Narurii).
Denumirea acestei arii protejate geologice si peisagistice provine de la nuanta verzui-albastruie a izvorului carstic, unul din afluentii de obarsie al raului Iza.
Scopul administrarii rezervatiei este de a conserva habitatele naturale, ale florei si faunei salbatice, a diversitatii biologice si se mai urmareste si dezvoltarea durabila a zonei.
Apele intrate in subteran in pestera Izei, care se afla la sud de varful Batrana din rezervatia Pestera Izei, reapar la suprafata ca izvor de o rara frumusete, astfel ia fiinta Izvorul Albastru al Izei.
Izvorul Albastru al Izei este o rezervatie sub muntele Batrana din nord-vetul Muntilor Rodnei, intr-o frumoasa padure de brad la care se ajunge pe un drum forestier pana la cabanele silvice. Acest izvor de apa cu debit intermitent este dependent de un circuit carstic (pestera Iza cu lungimea de 2440 de metri).
Fenomenele carstice se dezvolta in calcare din epoca mijlocie a paleogenului ce stau deasupra cristalinului  muntilor Rodnei si care marcheaza vechea linia de tarm din Eocen. Amonte de Izbucul Izei se afla Ulita de Piatra, un defileu sapat in calcare eocene, cu pereti stancosi cu inaltimile cuprinse intre 4 si 10 metri, pe alocuri avand aspect de canion si cu peretii foarte apropiati.
Apa iese la suprafata printr-un izbuc, Izbucul Izei, unic ca debit si frumusete, intra in subteran in Vf. Magurii, la cca 2 km SV.
Ponorul de la intrarea in pestera Izei este o fosta dolina impresionanta, cu peretii stancosi in care apele paraului Magurii patrund printr-un mic canion cu cascade, rezultand fenomene endocarstice de exceptie, monumentale, dezvoltate in calcare eocene.

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook