CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Rezervatia Cheile Turzii



          

 

ASEZARE:
Rezervatia Cheile Turzii se afla la o distanta de 6 km de Turda, fiind situata de-a lungul vaii Hasdate.

DESCRIERE:
Cheile au o lungime de 2900 m si o inaltime a peretilor de pana la 300 m, ocupand o suprafata de 125 ha. Acestea s-au format prin erodarea rocii de calcar de catre Raul Hasdate. Peisajul este dominat de prezenta unor stanci inalte si abrupte, creste ascutite, turnuri de piatra, grohotisuri etc.
In total se cunosc in Cheile Turzii cca 60 de pesteri, firide sau arcade (resturi ale unor pesteri prabusite), aproape toate de dimensiuni mici (doar 8 depasesc 20 m lungime, cea mai mare atingand 120 m).
Pestera "Cetateaua Mare" (Pestera lui Balicaa) se afla langa podul nr.4, pe partea dreapta a vaii Hasdate. Aici s-a adapostit o perioada haiducul Nichita Balica din Petrestii de Jos, care a participat la revolta antiaustriaca a Curutilor.
In Cheile Turzii exista circa 1000 de specii floristice (usturoiul salbatic, piciorul cocosului, omagul etc.), 67 de specii de pasari, specii de pesti, batracieni, jderul de piatra, nevastuica etc. Cheile Turzii sunt o rezervatie naturala complexa, ce adaposteste valori botanice, geologice, faunistice, arheologice si peisagistice deosebite.
Cheile Turzii se leaga printr-o serie de trasee de obiectivele turistice: Cheile Turului, Cascada Ciucas si Cheile Borzesti.
Vizitarea rezervatiei pe toata aria protejata este permisa numai pe traseele marcate. Fiind o zona protejata, pe traseele din defileu deseurile si resturile menajere se vor colecta in pungi puse la dispozitie la pichetele de emitere a biletelor de vizitare, respectiv vor fi depozitate in pubelele sau containerele dispuse in aval de intrare in defileu, sau vor fi transportate pana la orice punct de colectare a deseurilor. Cheile Turzii reprezinta cea mai cunoscuta rezervatie naturala de pe teritoriul judetului Cluj cu un numar anual de vizitatori de peste 45000, fapt care il transforma intr-unul dintre cele mai vizitate obiective turistice naturale din judet. Majoritatea turistilor viziteaza Rezervatia Cheile Turzii in perioada iulie – august.
Cheile Turzii sunt renumite datorita posibilitatilor de practicare a escaladei sportive si alpinismului, aici se gasesc peste 150 de manse si trasee de escalada de diferite lungimi si grade de dificultate. Totodata zona ofera si conditii de practicare a drumetiilor montane, exista peste 100 de km de marcaje turistice in jurul cheilor, catre obiectivele din jur sau spre alte masive montane. Se pot practica si diferite sporturi montane: ciclism montan, in sezonul de iarna schi, zborul cu parapanta etc.

 

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook