CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportRezervatia de la Suatu       

 

ASEZARE:
Rezervatia de la Suatu este situata la 26 km sud-est de orasul Cluj-Napoca, la o altitudine de aproximativ 410 m, se intinde pe o suprafata de 14 ha.

            DESCRIERE:
Rezervatia de la Suatu este considerata una dintre cele mai frumoase si mai complexe gradini botanice din sud-estul Europei.
Suprafata rezervatiei este accidentata, fiind un cadru propice celor mai variate peisaje, ofera conditii optime de dezvoltare tuturor plantelor. A fost constituita in vederea conservarii unor specii de flori de mare importanta stiintifica, printre care se numara specii de stepa pontica, relictul tertiar Ephedra distachya, endemismul Astragalus peterfii (cosasul lui peterfi) din familia fabaceae si Salvia transsilvanica (jales romanesc) sunt doua plante care se gasesc doar in Romania.
Rezervatia de la Suatu se numara printre cele ocrotite de lege ca monumente ale naturii, fapt care dovedeste importanta ei. Punandu-se sub ocrotire acest teritoriu, se urmareste pastrarea un amestec de endemite, elemente pontice, mediteraneene, ponto-mediteraneene, relicte tertiare si postglaciare.
Rezervatia este impartita in doua parti aproape egale de catre Paraul Țiganilor, astfel Suatu 1 ocupa 3,8 ha iar Suatu 2 ocupa o suprafata de 4 ha. La Suatu 1 se gaseste Astragalus peterfii, iar la Suatu 2 relictul tertiar Ephedra distachya, ambele specii convietuind cu numeroase specii de stepa, ca Salvia nutans, Astragalus dasyanthus, Cephalaria uralensis, plante rare sau rarisime pentru flora tarii noastre; tot aici se gasesc unele elemente dacice, ca Cephalaria radiata, Jurinea transsilvanica, Onosma pseudoarenarium si mai sus mentionata Salvia transsilvanica.

 

 

 

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook