CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportRezervatia Valea lui David         

 

ASEZARE:
Rezervatia Valea lui David cunoscuta si sub denumirea de Faneata seculara Valea lui David, este o rezervatie floristica, situata la vest de municipiul Iasi. Rezervatia se intinde pe o suprafata de 46,35 ha, la o altitudine de 100 m. Fanatele se afla pe coasta dealului La Cosari.

           ACCES:
Aici se ajunge de pe DN 28, urmand un drum ingust aflat pe partea dreapta a soselei ce duce de la Iasi la Roman. Drumul se afla pe directia nord, printre doua dealuri, pe valea paraului Valea lui David, la o altitudine de 80-100 metri

          DESCRIERE:
Rezervatia naturala de la Valea lui David a fost infiintata pentru protejarea unui habitat stepic din regiunea de silvostepa. Rezervatia cuprinde o pajiste multiseculara, cu fanete ce apartin regiunii de silvostepa din nordul Moldovei, cu palcuri de stejar si gorun, bogate in poieni, iazuri si terenuri mlastinoase. Datorita numeroaselor alunecari de teren s-a format un microrelief variat care in corelatie cu factorii abiotici au favorizat aparitia unui covor vegetal bogat in specii cu caracter pontic.
Aici se afla peste 570 de specii de plante antofite, dintre care adevarate raritati floristice pentru Romania, cum ar fi amareala siberiana (Polygala sibirica), barbusoara, clopoteii, macrisul de stepa (Rumex tuberosus), migdalul pitic, patlagina, stanjenei de stepa, stanjenelul, steluta cu flori albastre, varza tatarasca etc. In anul 2005 a fost identificata aici pentru prima data in Romania specia de ciuperca Agaricus fissuratus.
De asemenea, aici se gasesc si unele raritati faunistice, ca radasca (Lucanus cervus), fluturele Evergestis ostrogovichi (in a doua localitate din lume), greierul improscator (Dinarhus desipus), vipera de stepa moldava (Vipera ursini moldavica), soparla de camp (Lacerta agilis chersonensis), precum si pasari: fasa de camp (Anthus campestris), prepelita (Coturnix coturnix), maracinar negru (Saxicola torquata) sau ciocarlia de camp (Alauda arvensis).
La capatul rezervatiei se afla Iazul Valea lui David (2 ha), unde pot fi zariti multi pesti din soiul "crap silezian", bibani, serpi lungi cam de jumatate de metru, vineti pe spinare si albiciosi pe burta. Pe coasta dreapta a vaii sunt vipere.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook