CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Manastirea Rasca





       

 

              SCURT ISTORIC:
La inceput, biserica includea altarul, naosul, pronaosul si probabil exonartexul. La capatul estic, sunt trei abside, ca in majoritatea manastirilor din secolul al XVI-lea. Un turn sprijinit de arcurile moldovenesti se ridica deasupra naosului.
Desi manastirea Rasca este o fundatie princiara si desi este asociata cu memoria celui mai invatat cronicar moldovean al secolului al XVI-lea, Episcopul de Roman Macarie, ea nu s-a bucurat de faima pe care au avut-o alte edificii similare. Un motiv ar fi acela ca manastirea a fost construita intr-un loc relativ izolat, care a devenit si mai izolat odata ce orasul apropiat Baia si-a pierdut statutul de centru comercial si guvernamental prosper.
Biserica inchinata Sfantului Nicolae este mult mai mica decat „surorile” ei fondate de acelasi domnitor. Cand acesta a murit, biserica a ramas nepictata – lucru neobisnuit pentru o biserica asa mica – si a fost decorata cu fresce abia in 1552-1554.
Picturile murale au fost incepute in timpul domniei celui cel de-al doilea fiu al lui Petru Rares, Stefan (1551-1552) si completate de Episcopul Macarie, care a fost ulterior inmormantat la Rasca.
Turcii au pradat manastirea in 1821 si, de vreme ce cutremurele deteriorasera anterior biserica, aceasta a fost reparata in mod radical imediat dupa aceea. Peretele dintre naos si pronaos a fost demolat, potrivit noii mode a perioadei respective. Turnurile au fost din nou adapostite cu acoperisuri in forma de bulb, de inspiratie baroca si care au fost pastrate in timpul lucrarilor de restaurare ale anilor 1960. Dar un alt element adaugat in timpul lucrarilor de reparatie din secolul al XIX-lea a fost scos: un al treilea turn, plasat intre celelalte doua.
Daca fatada sudica si curbatele abside sudica si estica a jumatatii mai vechi a bisericii sunt acoperite cu fresce exceptionale, nu se stie daca partea nordica a bisericii vechi a fost pictata sau nu. Temele frescelor de pe fatada sudica sunt putine si difera de celelalte biserici cu exteriorul pictat. Sub stresinile acoperisului se afla un rand de medalioane cu Monahii.
Acest fapt, combinat cu imaginea unei biserici fara turnuri descoperite pe fatada sudica, i-a facut pe unii cercetatori sa concluzioneze ca turnurile sunt contemporane constructiei, ambele fiind construite intre anii 1611-1617.

DESCRIERE:
Intrarea in biserica se face prin mijlocul fatadei sudice, lucru care este o potrivire exceptionala. Exonartexul, neasteptat de larg, se deschide pe partea stanga cu doua arcade inegale ca marime. Cea vestica e patrata, acoperita cu arcuri oblice din sistemul boltic moldovenesc, ce sprijina a doua turla.
Un pictor foarte talentat a decorat peretii si boltile cu aceiasi clasici stalpi trompe l’oeil si cu alte caracteristici arhitecturale, spre deosebire de absida estica. Stilul rafinat si culorile creeaza un tot armonios si neobisnuit. Arcada estica este mai ingusta.

            DATE CONTACT:
Rasca, judetul Suceava, Romania
Tel:
+ 40 (745) 546101


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook