Biserica Cuvioasa Parascheva din Dolhestii Mari
SCURT ISTORIC:
Boierii din familia Sendrea au zidit biserica actuala in mijlocul curtii boieresti din satul Dolhesti (azi Dolhestii Mari). In prezent, din vechea curte boiereasca nu a mai ramas nici o urma vizibila. Prima mentiune a unei biserici la Dolhesti este in uricul din 11 iulie 1428 al lui Alexandru cel Bun, prin care au fost daruite 50 biserici din Tinutul Sucevei catre Manastirea Bistrita, printre care si "biserica lui Mihail Dalh (la Dolhesti)".
Pe baza datelor documentare, a elementelor de arhitectura si a fragmentelor din pictura originara, unii istorici acrediteaza ideea ca biserica din Dolhesti ar fi fost construita la scurt timp dupa Biserica "Sf. Nicolae" din Radauti, adica spre sfarsitul secolului al XIV-lea sau inceputul secolului al XV-lea. Arheologii Lia si Adrian Batrana de la Comisia Monumentelor Istorice, care au facut cercetari aici intre anii 1986-1987, sustin intr-un studiu ca biserica din satul Dolhestii Mari este cea mai veche biserica boiereasca din Moldova, considerand ca "dintre putinele ctitorii ale secolului al XV-lea, doar Lujenii lui Tudor Vitold si Dolhestii lui Sendrea au fost ridicate inaintea domniei lui Stefan (cel Mare n.n.)". Oricum, biserica exista inainte de anul 1481, deoarece aici fusesera inmormantati inaintasii hatmanului Sendrea.
DESCRIERE:
Biserica este cea mai veche din Moldova, dintre cate mai exista, care a fost fondata de catre un nobil. A fost construita ca paraclis privat al boierului Sendrea, in acelasi asezamant cu resedinta medievala.
Trasatura caracteristica a acestei biserici este prezenta celor doua firide inalte cu arcuri ascutite, pe fiecare perete longitudinal. In pronaos, aceste nise laterale au fost folosite pentru mormintele familiei fondatoare. Doar mormantul Mariei Sendrea, sora lui Stefan cel Mare, este citet.
Biserica apartine unui tip arhaic, cu particularitati preluate din arhitectura gotica marginita. Are un edificiu rectangular, cu o absida estica poligonala, cu cinci laturi. In traditia bizantina, laturile poligonului erau vizibile doar in exterior, iar absidele erau semicirculare in interior. Aici, in Dolhesti, interiorul absidei este poligonal, trasatura caracteristica stilului gotic.
Ceea ce face unica biserica din Dolhestii Mari sunt peretii varuiti in alb, intrerupti de picturi colorate in doar doua locuri, ambele in pronaos. Una este firida vestica a peretelui sudic, cealalta e icoana Sfintei Parascheva, patroana bisericii, pictata pe o luneta de deasupra usii de la intrare, care duce spre naos.
Pictura din firida peretelui sudic este cu totul neobisnuita, deoarece alegerea temelor pentru aceasta parte a bisericii nu a fost gasita in nici o alta biserica moldoveneasca.
DATE CONTACT:
Dolhestii Mari, 727185, judetul Suceava, Romania
Tel. : + 40 (230) 204746/18
Recomanda si prietenilor |