Manastirea Moldovita
SCURT ISTORIC:
Alexandru cel Bun a construit prima manastire in Moldovita pe malurile raului cu acelasi nume, la inceputul secolului al XV-lea. Locul ales era departe de sate, in mijlocul padurii. A donat pamanturi si sclavi tatarilor, iar prima comunitate din jur fusese creata. Prima atestare a manastirii este din anul 1402, iar cele ulterioare sunt marturii ale donatiilor facute. Totusi, nu exista nici o atestare care sa arate cand sau cum a fost distrusa manastirea, dar este posibil ca un cutremur sa o fi nimicit la inceputul celui de-al XVI-lea veac.
Doar ruine ale pietrelor de la baza raman din prima biserica. Aceasta a fost zidita din mari blocuri de piatra, urmand un plan triconc, cu trei arcade. La inceput, prezenta doar altarul, naosul si un ingust pronaos. Cand comunitatea monahala s-a marit, un al doilea pronaos, mult mai mare, a fost construit la capatul vestic al edificiului. Ca si in cazul altor manastiri construite in timpul primului veac al existentei Moldovei, cum ar fi Probota si Humor, Moldovita a fost fondata din nou de Petru Rares. Noua biserica a fost ridicata in 1532, intr-un alt loc, la cateva sute de metri mai sus de rau.
Asa cum o confirma si inscriptia comemorativa aflata pe fatada sudica a bisericii, in partea stanga a intrarii, Petru Rares este cel care a fondat Biserica „Buna Vestire”.
Biserica a fost pictata in 1537, atat in interior, cat si in exterior. Diferentele de stil semnificative intre scene variate indica faptul ca trebuie sa fi muncit mai multi pictori la Moldovita. In 1607 Episcopul de Radauti Efrem a decis construirea solida a incintei cu trei turnuri. Cel de la intrare si cel din coltul sud-estic sunt patrate, dar cel din coltul nord-estic este rotund. O poarta arcuita conduce catre turnul de la poarta si mai apoi catre asezamantul monahal. Bolta portii este decorata cu rozete sculptate in piatra. In partea nord-vestica a bisericii se afla o cladire de doua etaje, fosta clisiarnita sau vistierie. Actualmente cladirea este muzeul manastirii. Colectia include broderii, carti liturgice, descoperiri arheologice si scaunul lui Petru Rares. Pictura exterioara a Bisericii „Buna Vestire” s-a pastrat cel mai bine, dintre toate bisericile bucovinene.
DESCRIERE:
Cea mai importanta caracteristica a Bisericii „Buna Vestire” este exonartexul cu cele trei bolti in fatada vestica. Dintre toate bisericile bucovinene, picturile exterioare de aici s-au pastrat cel mai bine.
Biserica este construita pe un obisnuit plan triconc cu trei bolti, plan folosit la toate constructiile monahale. Planul este dezvoltat longitudinal si prezinta, in afara altarului, naosului si pronaosului, camera mormintelor si un exonartex. Un gratios turn octagonal cu patru ferestre acopera naosul si o mica vistierie a fost construita deasupra camerei mormintelor. Trasatura distinctiva este exonartexul cu largi deschideri, construit dupa modelul Bisericii din Humor. Fatadele mari sunt netede, cu exceptia unui sir de mici firide, care inconjoara intreaga biserica. Cele trei bolti sunt decorate cu nise inalte, care aproape ajung pana la streasina. Cele patru ferestre mari din pronaos au facut boltile gotice si motivele decorative mai ascutite in partea superioara. Celelalte cinci ferestre sunt mult mai mici, cu arcuri mai putin ascutite si un cadru patrat cu mire in cruce.
Pictura interioara nu se abate de la traditie, insa Rastignirea (naos) e socotita cea mai valoroasa realizare pe aceasta tema din bisericile Bucovinei. In apsida altarului scena Cina cea de Taina Il are pe Iisus in centru. Bogatia elementelor figurative si decorative sunt impresionante la Fecioara Oranta din bolta pronaosului, ca si la Maica Domnului Induratoare din timpanul portalului. Culoarea specifica Manastirii Moldovita este galbenul.
DATE CONTACT:
Vatra Moldovitei, 727595, judetul Suceava, Romania
Tel: + 40 (230) 336348
Mobil: + 40 (744) 615458
Recomanda si prietenilor |