Biserica de lemn din Botiza
SCURT ISTORIC:
Vechea biserica de lemn din Botiza, care nu trebuie confundata cu cea de astazi, a fost demolata acum un secol si donata ca material de constructie la ridicarea scolii confesionale din Hoteni. In urma demolarii fostei scoli, in 1997, s-a creat posibilitatea de a cerceta materialul demontat si a scoate la lumina, datele acelei biserici necunoscute.
Au fost studiate si documentate cateva barne, iar din trei dintre ele au fost luate probe pentru datari dendrocronologice. Datele noi obtinute completeaza si corecteaza descrierile bisericii pastrate in trei documente din secolul XIX.
In urma identificarii amplasamentului in vechea constructie a catorva barne si cu ajutorul datelor din documente este propusa o reconstituire a planului si elevatiei bisericii. De asemenea se poate stabili tipul de cheotoare folosit si se pot urmari o serie de rafinamente de tehnica de lucru si elemente de decor ale mesterilor lemnari.
Rezultatele dendrocronologice preliminarii dateaza biserica veche din Botiza din ultima decada a secolului XVI. Prin urmare, reconstituirea partiala a acestei biserici completeaza materialul sarac, insa pretios, ramas din secolul XVI, anterior celor mai vechi biserici de lemn pastrate in satele din Maramures.
La sfarsitul secolului al XIX-lea vechea biserica de lemn din Botiza a fost inlocuita cu actuala biserica, adusa din Viseu de Jos. Aceasta a fost construita in 1699 la comanda nobilului Stefan Pop.
Biserica a fost transferata in 1899 in Botiza unde a inlocuit o veche biserica de lemn de la sfarsitul secolului 16. Dupa mutare biserica a fost renovata si pictata de Dionisie Iuga si fiica sa Aurelia, zugravi din Nicula.
DESCRIERE:
Biserica din lemn dedicata Sf. Parascheva are un plan dreptunghiular, cu o absida poligonala in altar, ca de obicei. Corpul principal al bisericii include naosul, cu bolta sa, pronaosul si portalul. Acesta din urma este mai mare decat de obicei, cu o forma aproape patrata si cu doua intrari: o poarta pe partea sudica si o alta spre nord, dar nu pe partea vestica, asa cum era de obicei.
Acoperisul cu doua stresini acopera partea principala a bisericii, in timp ce altarul are un acoperis usor coborat. Turla este patrata, cu un balcon putin mai mare deasupra si cu un acoperis inalt si conic.
Biserica are mai multe ferestre decat multe altele facute din lemn. Sunt trei ferestre in altar, cate una pe fatadele nordica si sudica si una in mijlocul absidei estice.
Naosul este luminat de ferestre etajate, 12 in total, cele care se afla intre stresini fiind mai mici decat cele aflate mai jos.
Pronaosul are cate o fereastra pe fatadele nordica si sudica, pe cand in multe biserici este numai cate una pe fiecare fatada.
Spre deosebire de alte biserici, cea din Botiza este destul de bine luminata. Usa de intrare in biserica are o decoratie incalcita. In jurul tocului, se afla o funie intoarsa, sculptata cu o intorsatura mai incordata decat de obicei. In jurul acesteia se afla o legatura lata de randuri cu triunghiuri gravate si zece rozete rotunde cu taieturi. Legatura este pictata cu albastru violet.
DATE CONTACT:
Botiza, Maramures, Romania
Recomanda si prietenilor |