CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Biserica de lemn din Budesti Susani





         

 

SCURT ISTORIC:
A fost construita in 1628, dupa cum rezulta dintr-o inscriptie in slavona aflata pe usile imparatesti. In coltul de nord-est al naosului exista insa o alta inscriptie care spune:,,Din mila lui Dumnezeu si din darul Sfantului Duh s-au milostivit Dumnezeu de s-au facut si s-au indemnat din indemnul lui Popa Ionas de s-au zugravit biserica de zugravul Alexandru Ponehalschi si s-au zidit aceasta Sfanta biserica spre lauda lui Dumnezeu si spre ispravirea sufletelor crestinesti. Anul 1760 noiembrie in 10 zile ’’.

DESCRIERE:
In privinta arhitecturii, se remarca faptul ca pronaosul a fost alungit in sec. XIX si de aceea forma bisericii apare putin diferita de modelul ,,clasic” intrucat proportia dintre lungimea si inaltimea constructiei este diferita. Acoperisul are poala dubla fiind unic atat pe nava cat si pe absida.
Trecand la decoratia interioara se constata ca pictura murala de pe bolta naosului si bolta absidei este distrusa; tampla insa, a carei decoratie aminteste pictura bisericilor din Catalonia din sec. XIII- XIV, prezinta scene de o mare frumusete: Iisus pe cruce, Fecioara Maria, Cei doisprezece apostoli. In naos, pe peretele nordic sunt scene din Vechiul Testament printre care se remarca Adam care sapa pamantul si Eva care toarce, scena realizata extrem de expresiv.
Pe peretele de sud al naosului sunt prezentate scene din viata si patimile lui Iisus, al carui chip deosebit de frumos cu ochi mari, de o tristete senina iese in evidenta. De retinut ,,Cina cea de Taina” din aceasta biserica in care personajele sunt grupate in jurul unei mese in forma de potcoava – traditie elenista. Pictura originala poarta inscriptii explicative in slavona bisericeasca dar decorul restaurat are inscriptii romanesti scrise in caractere chirilice.
Pe fondul alb, figurile sunt pictate in rosu , albastru, galben si verde, ca in miniaturi. Ele accentueaza continutul si incanta ochiul. Printre icoanele aflate in aceasta biserica se remarca una de forma rectangulara in centrul careia este Iisus Hristos care stoarce un strugure legat de un vrej, cu frunze si struguri crescut din trupul sau impuns de lance. Mustul curge intr-un potir tinut de un inger intr-o mana in timp ce in cealalta mana el tine un rotulus desfasurat pe care scrie in romaneste cu litere chirilice:,,Rascumparatu-ne-i pre noi din blestemul legei cu scump sangele teu”.
Pictura usilor imparatesti poarta amprenta legaturilor cu arta moldoveneasca. Cele doua canaturi ale usilor ii infatiseaza pe cei patru evanghelisti, asezati la masa de lucru. Iconarul s-a inspirat probabil dupa un model luat din manuscrisele moldovenesti din veacurile XV-XVI, deoarece pe banda despartitoare a scenelor apare un vechi motiv bizantin, vrejul cu semipalmete. Fara a fi una dintre lucrarile de mare valoare artistica ale picturii medievale maramuresene, usile imparatesti de la Budesti (Susani) prezinta un interes deosebit prin faptul ca au o inscriptie din anul 1628.

DATE CONTACT:
Budesti, Maramures, Romania


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook