CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBiserica de lemn Sf. Ilie - Cupseni

         

 

SCURT ISTORIC:
Referitor la constructia acestui sfant lacas, in monografia comitatului se spune ca ar data din 1600, iar din conscriptia de la 1733 rezulta ca s-a petrecut inaintea acestui an. Biserica a fost adusa din centrul de formare a satului pe un loc mai inalt, datorita extinderii lui ca numar de locuitori. Biserica este construita din lemn de brad cu temelia de piatra, avand forma de nava si este acoperita cu sindrila. Fiind asezata in mijlocul cimitirului, ea se evidentiaza prin echilibrul proportiilor si frumusetea turnului, decorat cu patru turnulete la baza coifului. Dupa toate probabilitatile, anul executarii picturii murale este 1823.

DESCRIERE:
Biserica „Sf. Ilie” se afla la drumul principal al satului. Este o constructie foarte mica, fara portal, cu intrare spre fatada sudica, o turla mica, dar impozanta, si un acoperis ascutit, cu un singur rand de stresini care acopera intreaga structura.
Iconografia urmeaza stilul bisericilor de pe valea Cosaului, dar stilul picturilor aminteste de icoanele transilvanene pictate pe sticla.

DATE CONTACT:
Cupseni, Maramures, Romania


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook