Biserica de lemn Lapus
SCURT ISTORIC:
Documentele mentioneaza existenta bisericii inca din 1733, in timp ce carti si icoane apartinand bisericii sunt inscrise cu data 1697, care a ramas data oficiala a constructiei. De asemenea, tipologia constructiva a bisericii sprijina aceasta data mai inaintata.
DESCRIERE:
Dimensiunile bisericii sunt mici. Corpul principal este dreptunghic, iar absida poligonala continua linia de pe peretii naosului. Usa de intrare este la fatada sudica, nu ca de obicei, pe cea vestica. Mai exista si un pridvor pe partea sudica, mergand pe toata lungimea bisericii. Urmand acest tip de plan, acoperisul este asimetric, inclinandu-se mult spre sud. Sub streasina mare, pe o podea din dale de lemn, se afla o masa lunga, pentru mancare comemorativa.
Pe fatada sudica se afla mai multe cruci din lemn, sculptate si pictate, cu texte in slavona, datate din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea. Ele apartin mormintelor preotilor decedati in aceasta comunitate.
Un cimitir interesant incercuieste biserica, cu cruci din lemn de la inceputul secolului al XX-lea.
Usa de la intrarea in biserica este ea insasi simpla, dar feronaria impodobita a balamalelor o decoreaza. Tocul este gravat cu triunghiuri care formeaza o fasie lata si mai multe cruci imprejurul usii. Pragul are forma a trei mici arcuri. Tocul de la intrarea in naos este o alta opera de arta a sculptorilor in lemn locali. Principalul motiv este rozeta solara, ceea ce arata urme ale picturii policrome.
Pictura interioara este vizibila doar in pronaos, prin scenele din Judecata de Apoi. Aceasta este facuta in stil grafic, cu caracteristici ale artei miniaturale.
DATE CONTACT:
Lapus, Maramures, Romania
Recomanda si prietenilor |