CAZARI TURISTICE
OBIECTIVE TURISTICE
INFO UTILE
Transport
Biserica de lemn Poienile Izei
SCURT ISTORIC:
Biserica de lemn "Cuvioasa Paraschiva" din Poienile Izei a fost construita in anul 1604, fiind mai apoi sfintita in anul 1632 si mai apoi pictata in anul 1794. Constructia are o silueta impresionanta si proportii armonioase, fiind o dovada vie a maiestriei mesterilor anonimi. Constructia a mai suferit unele modificari in secolul XVIII si a fost declarata monument UNESCO in anul 1999.
DESCRIERE:
Biserica a fost construita din grinzi de brad. Altarul patrat este mai stramt decat planul dreptunghic al corpului principal al bisericii, asa cum este tipic pentru bisericile mai vechi. S-a dedus din detalii arhitecturale ca biserica originala era mult mai scunda si ca a fost inaltata mai mult in secolul al XVIII-lea.
Biserica are un acoperis cu doua randuri de stresini, desi altarul are acoperisul propriu, un pic mai coborat, ca de obicei. Portalul, care a fost adaugat ulterior, are acoperisul iesit in afara. O turla cu acoperamantul conic incoroneaza edificiul. Gheorghe din Dragomiresti a pictat biserica intr-un stil post-bizantin in 1794. picturile sunt foarte bine conservate si includ scene mari in chenare simple. Culorile sunt mai importante pentru unitatea picturilor decat compozitia propriu-zisa a scenelor. Inscriptiile pictate sunt pline de informatii din perioada cand domniei imparatului habsburg Francisc. Intrarea in biserica se face printr-o usa dubla pictata frumos, a carei parte superioara infatiseaza figurile Sfintilor Petru si Pavel, iar partea de mai jos – vita de vie agatatoare. De asemenea, tocul foarte larg al usii este decorat cu plante agatatoare si cu un inger pe fiecare parte.
Principala tema din pronaos este Judecata de Apoi, una din cele mai complexe fresce din Maramures. Diferite grupuri sunt infatisate pentru a infrunta Judecata, de obicei multi straini printre cei condamnati, precum turcii, tatarii, arabii si tiganii, sau oameni imorali, precum mincinosii, escrocii si invidiosii. Scena acopera nu doar peretele vestic, ci si cei nordic si sudic. La un moment dat, s-au facut deschideri in peretele dintre pronaos si naos pentru a permite tuturor sa asiste la slujbe. Naosul este foarte inalt. Bolta a fost ingustata prin folosirea grinzilor pe fiecare parte. Pe ea se afla reprezentarea Sfintei Treimi. Pe pereti se afla scene din Noul Testament, infatisand Viata si Patimile lui Iisus. De asemenea, sunt numeroase scene din Vechiul Testament. Una din scene, unica in zona, il arata pe Iisus in chip de pelican care isi hraneste puii cu sangele inimii Sale.
DATE CONTACT:
Poienile Izei, Maramures, Romania
Recomanda si prietenilor |
![]() |