CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBiserica de lemn Rona de Jos

       

 

 

SCURT ISTORIC:
Construita din busteni de stejar, biserica „Nasterea Maicii Domnului” a fost datata de dendrocronologi in anul 1639.
In pronaos, se mai afla si o inscriptie cu anul 1653. O alta, usor ulterioara, a dateaza biserica in 1720, in timp ce altarul din lemn poate fi datat in 1733-1734.
Interiorul a fost pictat in 1793 si multe din decoratiunile originale au fost pastrate. Scenele sunt inramate cu alb, rosu, albastru si galben, si sunt explicate in inscriptiile in romana, scrise cu alfabet chirilic.
Exista mai multe icoane unice pictate pe lemn sau sticla in biserica, unele datate din 1817 si pictate de Ioan Plohod din Dragomiresti.

DESCRIERE:
Biserica din Rona de Jos e cea mai veche din seria unor biserici similare de pe valea raului Tisa, trei din ele in Maramures, alte doua in Transcarpatia, pe cealalta parte a raului. Principala asemanare este portalul aproape inchis cu deschideri inguste, in semicerc, dar si tehnica zidirii si putinele ferestre.
Biserica nu a fost prea mult schimbata de-a lungul secolelor, dar acoperisul turlei a fost schimbat la un moment dat. De obicei, baza acoperisului inalt si conic este patrata, asa cum este si turla, dar cea dintai are opt parti. In plus, aici acoperisul se afla foarte aproape de turla insasi, si obisnuitul balcon, mai mult situat in aer, pare aproape presat sub acoperis.
Biserica are o forma dreptunghiulara, asa cum e si altarul, nu poligonal, cum este de obicei. Absida altarului este mai coborata si doar usor ingusta fata de restul edificiului. Acest tip de absida este un indiciu al vechimii bisericii.

DATE CONTACT:
Rona de jos, Maramures, Romania

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook