Biserica de lemn Sarbi Susani
SCURT ISTORIC:
Din primele studii s-a inradacinat datarea din 1532 facuta de Tit Bud . Datarea s-a datorat probabil citirii gresite a inscriptiei de pe usa, desi Ioan Barlea a facut in 1909 o citire mai corecta a ei: "valeat 1665". Vechimea lasata de Tit Bud s-a perpetuat pana la Aurel Bongiu, care a propus citirea anului 1667 in inscriptia de pe usa. Datarea dendrocronologica a stabilit in 1997 ca biserica de lemn este mai veche cu aproape trei decenii, lemnul fiind taiat in iarna dintre anii 1638-1639. Lacasul a fost cu cea mai mare probabilitate ridicat in vara urmatoare. Din insemnarile pastrate in biserica si din conscriptia de la 1774 si 1786-89 reiese ca biserica de lemn din Sarbi Susani a fost ctitorita si ingrijita de familiile de mici nobili din partea de sus a satului, din vetrele fostelor asezari medievale Balotesti si Camarzana. Lemnele bisericii au fost taiate din padurea de stejar "lasata de la potop" de deasupra bisericii, care acoperea odata intreaga fata a vaii Cosaului.
Biserica initiala nu avea turn. Acesta a fost ulterior adaugat, deoarece talpile turnului nu sunt legate cu butea, cum era obiceiul, ci numai asezate peste tinda femeilor. Turnul a fost adaus inainte de 1751, posibil la data inscriptiei de pe usa intrarii, la 1667
DESCRIERE:
Desi nu este cea mai veche din Maramures, biserica de lemn din Sarbi Susani pastreaza cateva din trasaturile cele mai arhaice din arhitectura sacrala de lemn romaneasca. Valoarea deosebita a acestui monument, care in fapt depaseste chiar pe cea a suratelor inscrise in patrimoniul mondial, consta in conservarea portalului de intrare, unul dintre cele mai exceptionale piese de acest fel din Romania, al carui mesaj se poate traduce printr-un calendar bizantin.
Intrarea in biserica se face prin fatada sudica. O decoratie foarte bogat gravata pe tocul lat al usii este similara cu cea din Budesti Josani. O funie rasucita, groasa, inconjoara usa si se onduleaza la ambele capete, langa podea. Trei cruci mari, complicate, se afla pe pragul usii, pe ambele glafuri, si toate suprafetele sunt sculptate cu rozete, triunghiuri si colti de lup. Usa este simpla, un panou din scanduri late atarna in balamale din lemn. O decoratie sculptata cu o funie rasucita inconjoara biserica la nivelul ochiului si al ferestrei. Consolele care sprijina acoperisul se intersecteaza pe absida estica, fiind sculptate cu un profil masurat.
Edificiul nu are portal, dar banci sunt de-a lungul peretilor exteriori, sub stresinile late.
Picturile murale originale au fost aplicate pe material textil acoperit de var preparat si atasat de grinzile din lemn ale peretilor.
Picturile de pe peretii din pronaos au fost desfiintate la un moment dat si piese textile au fost pastrate in podul bisericii. De atunci au fost puse inapoi pe pereti, dar nu sunt intr-o conditie foarte buna.
Inscriptiile sunt in slavona, ceea ce indica faptul ca picturile sunt printre cele mai vechi din Maramures. Fata estica a catapetesmei are o inscriptie in romana cu litere chirilice: „Acest sfant altar a fost pictat in anul 1800 lasat de Dumnezeu in luna mai, 1, Stefan Amokevici”.In partea de mai jos, se afla portretul Sf. Zosima, in sutana de calugar si cu o carte deschisa in mana sa.
DATE CONTACT:
Sarbi, jud Maramures, Romania
Recomanda si prietenilor |