CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBiserica de lemn din Sat Sugatag

         

 

 

SCURT ISTORIC:
Sat-Sugatag este o veche asezare a Maramuresului istoric, pe valea Marei, atestata documentar pentru prima oara printr-un act din martie 1360, fiind intarita proprietatea lui Dragos din Giulesti alaturi de alte cinci „villas nostras olachales” de catre autoritatea regala maghiara. Biserica de lemn cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” a fost construita in anul 1642, din lemn de stejar, pe temelia unei alte vechi biserici. Ea a fost pictata mult mai tarziu, probabil in anul 1753, an insemnat in pronaos de popa Ioan.
Dintre icoanele pastrate se pot mentiona cea a hramului „Cuvioasa Paraschiva”, realizata, semnata si datata de catre zugravul Visovan Gheorghe in anul 1785 si cea a Sfantului Nicolae. Intre anii 1969-1970, monumentul a fost reparat prin grija Directiei monumentelor istorice, iar in anul 1994 a fost reacoperit cu dranita de stejar, de catre o echipa de mesteri locali.

DESCRIERE:
Monumentul se incadreaza in tipologia bisericilor de lemn maramuresene, prezentand elementele sale caracteristice: streasina dubla in dreptul naosului si pronaosului, turnul cu foisorul scos in afara profilului de baza si cu un coif prelungit in opt ape. Motivul torsadei „funia rasucita” ce incinge mijlocul peretilor bisericii la exterior, il regasim si la ancadramentul usii, decor specific constructiilor din lemn ce poate fi regasit in mod frecvent si in alte genuri practicate in creatia populara a lemnului. Se poate stabili o apropiere intre profilul cadrelor de lemn ale usilor de la aceste biserici si profilul cadrelor din piatra, de origine getica. Proportiile generale ale ansamblului, verticalitatea impusa de silueta turnului, constituie, alaturi de elementele enumerate mai sus, tot atatea argumente ale specificitatii estetice ce individualizeaza civilizatia lemnului din Maramures. Interiorul are ancadramentul usii naosului bogat decorat, iar iconostasul se distinge prin usile sale deosebite. Fragmente ale picturii interioare parietale se pastreaza fragmentar in naos, respectiv in altar (sfintii parinti).

DATE CONTACT:
Sat Sugatag, comuna Ocna Sugatag, Jud Maramures, Romania


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook