CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBiserica de lemn Valea Stejarului

         

 

SCURT ISTORIC:
Biserica ortodoxa din Valea Stejarului, comuna Vadu Izei, judetul Maramures, a fost ridicata in zilele Prea Fericitului Metodie, Patriarhul Tarigradului, probabil in anul 1630, sub pastorirea preotului paroh Andrei Botis, originar din aceasta localitate. La ridicarea ei a contribuit in mare masura vaduva Hapca Palaghia, o femeie bogata, din satul Oncesti, precum si credinciosii din aceasta parohie. Ciopliturile decorative din lemn au fost executate de maiestrul Daniel Munteanu. La anul 1830 biserica a fost renovata de Michnea Ioan, Michnea Stefan, Botis Alexandru, persoane care au luat aceasta initiativa. Stilul este specific maramuresan. Biserica este construita din lemn de stejar cu dimensiunile: lungime= 10 metri, latime= 4,50 metri, volumul =120 metri cubi. Pictura este executata pe panza specifica iconografiei bizantine de pe vremea Comnenilor si se mai pastreaza doar in mica parte. Se spune ca aceasta pictura a fost executata de pictorul Hapka Simion, ucrainean din Polonia. In anul 1976 biserica a fost din nou renovata si resfintita de catre I.P.S. Arhiepiscop Teofil Herineanu, arhiepiscop al Clujului, preot paroh fiind Ilies Ioan, originar din Poienile Izei, judetul Maramures.

DESCRIERE:
Turnul de deasupra pronaosului este foarte scurt si nu confera cladirii vreo silueta gratioasa, asa cum e tipic pentru bisericile din regiune. Parapetul turnului este decorat cu o franghie rasucita, iar consolele care sprijina terasa mica a turnului sunt sculptate. Edificiul are un acoperis unitar, cu un singur rand de stresini, dar deasupra altarului varful altarului este mai coborat.
Se mai gasesc si deschideri ale ferestrelor mici, separate prin latimea grinzilor. Au forme diferite, in cruce, in romb si dreptunghiulare, si sunt plasate asimetric pe fatade. Se intalnesc doar in naos si altar, in timp ce pronaosul mic este intunecat. In pronaos si altar, plafoanele sunt plate, dar naosul este acoperit de o bolta. Exista cateva urme vagi ale picturilor murale originale in interior.

DATE CONTACT:
Valea Stejarulu, Vadu Izei, Maramures, Romania


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook