CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBiserica de lemn Breb

         

 

 
 

SCURT ISTORIC:
Cercetarea dendrocronologica a stabilit ca lemnele bisericii au fost doborate in iarna dintre anii 1621-1622. Biserica a fost ridicata cel mai probabil in anul 1622, stand astazi in randul celor mai vechi pastrate in Maramures si in Transilvania. Anul 1626 retinut de documentele bisericesti a fost asociat cu datarea picturii murale si nu este exclus ca sa se fi datorat unei pisanii pictate, astazi pierdute. Tot dintr-o astfel de pisanie sau dintr-un alt izvor scris trebuie sa se fi perpetuat traditia inlocuirii unei alte biserici mai vechi, ridicate „inainte de 1531”, in Copacis, unul dintre cele trei catune ale vechiului sat. Acest fapt este intarit de datarea unor piese din structura turnului in iarna dintre anii 1529-1530. Prin aceasta datare turnul din Copacis/Breb se distinge intre foarte rarele structuri de lemn datate ferm si pastrate in Carpatii romanesti, si, pana in prezent, singurul turn de lemn pastrat din secolul 16 la bisericile de lemn din Romania.
Documentele de arhiva surprind in 1751, cu ocazia vizitei canonice a epicopului de Muncaci Manuel Mihail Olsavszky, o biserica de lemn in stare buna, acoperita cu sindrila, avand turn cu doua clopote si incuietoare de lemn. Nu se stia de cine fusese sfintita dar antimisul era binecuvantat de episcopul Ghenadie Bizanczy (1716-1733) de Muncaci.

DESCRIERE:
Constructia pastreaza spatiul original destinat credinciosilor, biserica barbatilor si tinda femeilor, din 1622. Aceastra structura este ridicata din barne de stejar fatuite, incheiate in cheotori netede, bisericesti, in taietura dreapta si cu dinte ascuns. Spre rasarit este adaus un transept ingust, evidentiat de doua abside patrate laterale, si un altar poligonal. Absidele sunt ridicte in cea mai mare parte din lemne scurte, refolosite din vechiul iconostas si altar, demolate la extinderea bisericii in 1864. Altarul este ridicat din lemne mai noi de stejar, incheiate in cheotori in coada de randunica, „nemtesti”.

DATE CONTACT:
Breb, com Ocna Sugatag, jud Maramures, Romania


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook