Biserica de lemn Intrarea in Biserica Dobricu Lapusului
SCURT ISTORIC:
Biserica de lemn „Intrarea in Biserica”, sat Dobricu Lapusului dateaza din anul 1701. Biserica se afla pe noua lista a monumentelor istorice.
Dupa traditie, aceasta biserica ar fi fost adusa din satul Dumbravita, de catre ortodocsii care au refuzat sa se converteasca si au ramas fara biserica.
DESCRIERE:
Este o biserica de mici dimensiuni, avand o latime de 5 m si o lungime de 11,4 m. Ca si Biserica „Sfintii Arhangheli” are planul format din naos, pronaos si altar, care are forma poligonala, iar intrarea se face pe latura sudica. Decorul exterior se rezuma la ancadramentul portalului, ornamentat cu diverse crestaturi geometrice si cu o cruce sculptata in partea superioara. Decorul pictural al interiorului s-a pastrat destul de bine, exceptand altarul, care este repictat intr-o maniera grosolana, lipsita de valoare artistica. Pictura trebuie atribuita lui Radu Munteanu din Ungureni. Inscriptiile nu specifica numele zugravului, dar comparandu-se pictura cu cea a Bisericii „Sfintii Arhangheli” din Rogoz, care este semnata de Radu Munteanu, exista asemanari evidente, atat de iconografie, cat si de cromatica. Pictura de pe bolta este impartita in benzi ornamentale, intr-un numar egal de scene pe fiecare fata si infatiseaza Patimile si capitole din Geneza. Pe pereti sunt infatisate diferite scene din Vechiul Testament si din Vietile Sfintilor: Jertfa si Filoxenia lui Avraam, David plange moartea lui Absalom, Sf.Cristofor, Sf.Simion Stalpnicul, Sf.Dimitrie si lupta lui Nestor cu Lie, Sf.Marina marteland diavolul, moartea bogatului nemilostiv. Intalnim scene si din Noul Testament, precum pilda Samariteanului milostiv. In pronaos intalnim cateva scene ale judecatii de pe urma: Isus inconjurat de apostoli, ceata evreilor, a tatarilor, a calugarilor, a cuviosilor, pastrate in partea superioara a peretilor, executate de acelasi Radu Munteanu. Restul pronaosului a fost acoperit intr-o perioada mai recenta, cu un strat de pictura de mai proasta calitate, infatisand prooroci, mucenite si cuviosi.
DATE CONTACT:
sat Dobricu Lapusului, judetul Maramures, Romania
Recomanda si prietenilor |