CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBiserica de lemn Valenii Somcutei

               

 

SCURT ISTORIC:
Traditia spune ca in acest sat al comunei Somcuta Mare ar fi existat o bisericuta de lemn inca din veacul al XVIII-lea, prima mentiune documentara a satului dateaza de la 1405, sub denumirea Balkfalva (Satul lui Balc, in ungureste), dovada a locuirii sale de catre romani de la ctitorire, caci Balc ori Balita este personaj important si in Descalecarea Moldovei, prin nobilii romani din Maramures. In secolul al XVIII-lea satul apartinator Cetatii Chioarului era numit Somkut Pataka, adica Paraul Cornului. Date aproape certe despre constructia bisericii avem la 1845, cand scria in Condica parohiala preotul Gavril Carlig, la 1905, “s-a zidit din lemn” (ce frumoasa metafora!), iar la 1871 “s-a tras panza peste pictura veche”, un zugrav anonim repictand biserica pe banii sotilor Ioan si Floarea Hotea (800 de florini).
Materialele de constructie tipice – stejar masiv pentru peretii de inchidere si compartimentare, scandura geluita de brad pentru bolta peste naos etc. imbinari specifice romanesti (coada de randunica). De-a lungul timpului biserica a suferit transformari, a fost afectata de vitregiile naturii, multa vreme a servit cultului, dar dupa terminarea bisericii de zid (1948), a intrat in uitare.

DESCRIERE:
Peretii exteriori sunt inconjurati de o torsada sculptata. Pictura parietala este aproape complet distrusa, doar cateva fragmente se mai oastreaza in altar. Iconostasul este pictat direct pe perete in trei registre. Biserica detine cateva icoane pe lemn si o colectie de sfesnice de metal si lemn.
Elementele specifice care dau valoare bisericii sunt stalpii strunjiti ai pridvorului, aripile cioplite ce sustin cununa, funia rasucita, corul care marcheaza accesul in biserica dar mai cu seama fereastra de pe latura estica a absidei altarului – prelucrare a crucii Sf. Andrei. Este de remarcat faptul ca invelitoarea este din sindrila de fag (cu lamba si uluc).

DATE CONTACT:
Localitatea : VALENII SOMCUTEI , Comuna : SOMCUTA MARE , Judetul : Maramures, Romania

 

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook