CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBiserica de lemn din Laschia

         

 

 

SCURT ISTORIC:
Din inscriptia aflata sub sticla in altar rezulta ca „aceasta sfanta biserica a fost edificata intre 1857-1861, din contributia benevola a poporului credincios din Laschia, la indemnul lui Ioan Dotita, epitrop si fat, Vasilie Filip, cantor si corator, Grigore Ciopas, paroh si protopop.
Zugraveala peretilor a fost executata in 1870,autor fiind Paul Weisz din Baia Mare, dupa cum se vede din inscriptia de pe grinda din mijlocul bisericii.

DESCRIERE:
Biserica este construita din lemn, cu temelie de piatra, avand forma bisericilor vechi din Maramures. Lemnele cele mai lungi si mai groase au fost aduse din Padurea Iaderii.
Turnul este de mari dimensiuni, cu foisor inchis, dar se remarca coiful etajat si avand forma de bulb. Biserica prezinta pictura exterioara deasupra usii de intrare. Pictura interioara este foarte diferita fata de cea clasica a bisericilor de lemn din Maramures. Usile imparatesti sunt frumos decorate. In biserica se pastreaza cateva carti bisericesti vechi in chirilica.
Catapeteasma este pictata in stil bizantin de catre un pictor necunoscut si se pastreaza in bune conditii. Ramele icoanelor de pe catapeteasma sunt sculptate artistic. Clopotnita de lemn este construita separat.

DATE CONTACT:
Laschia, comuna Copalnic-Manastur, judetul Maramures, Romania

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook