CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Manastirea Brancoveanu Sambata de Sus





         

 

 
 

SCURT ISTORIC:
Strajuita de Muntii Fagaras, intr-un peisaj verde, cu aer curat si tare de munte, manastirea ce a fost ctitorita de catre marele domnitor al Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu, pe valea raului Sambata, imbie la reculegere si ofera oaspetilor crestini un loc de odihna si pace interioara. De o parte si de alta a aleii ce duce catre intrarea in manastire se afla plantate numeroase flori ce ademenesc cu diversele lor culori si miresme.
Manastirea este atestata indirect inca din secolul al XVI-lea iar din secolul urmator este atestata si documentar in actele de proprietate ale boierului Preda Brancoveanu. El a ridicat o mica biserica in apropierea raului Sambata pentru a deservi calugarii ce locuiau in imprejurimi in sihastrie.
La sfarsitul secolului al XVII-lea, in acelasi lor, domnitorul Constantin Brancoveanu intemeiaza o manastire rezistenta alcatuita din caramizi si pietre.
Toate particularitatile poporului roman erau amenintate atunci cand conducatorii calvinisti ai principatelor au decis sa atace Transilvania, incercand sa demonteze credinta ortodoxa si sa o instaureze pe cea catolica. Insa marele domn roman C-tin Brancoveanu a intarit credinta oamenilor prin intarirea manastirii Sambata si prin organizarea calugarilor intr-o comunitate in care fiecare munceste si se roaga alaturi de ceilalti, reusind astfel sa reziste stapanirii habsburgice.

DESCRIERE:
Exteriorul manastirii este decorat cu piatra sculptata si caramizi zimtate. Acoperisul este acoperit cu scanduri de lemn, iar turnul bisericii este in forma de octogon. La interior se pot observa picturile ce infatiseaza diferite tablouri ale Vechiului Testament si ipostaze ale Judecatii de Apoi. De asemenea se mai gaseste o pictura a Maicii Domnului si a voievozilor ce au ctitorit manastirea. Mucenicii, scenele Invierii Domnului si tablourile proorocilor si Noului Testament sunt infatisate in partea dinspre naos.
In interiorul manastirii se mai gaseste si Izvorul Tamaduirii ce se spune ca a savarsit o serie de minuni, imprejmuit astazi de un acoperamant din lemn lucrat.
In prezent, manastirea gazduieste o colectie impresionanta icoane pictate pe lemn sau sticla, straie de preoti, carti vechi si diferite documente, epistole si diferite alte artifacte religioase. Tot aici se afla mormintele arhiepiscopilor Transilvaniei Plamadeala, Mladin, Colan si Balan.
In cadrul manastirii exista si o scoala de pictura dirijata de Preotul Calinic Morar, unde se picteaza icoane pe sticla.

DATE CONTACT:
Manastirea este situata pe drumul ce leaga Brasovul de Sibiu, aproape de comuna Voila, la cincisprezece kilometri de satul Sambata de Sus.


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook