CAZARI TURISTICE
OBIECTIVE TURISTICE
INFO UTILE
Transport
Manastirea Horezu
SCURT ISTORIC:
Manastirea Horezu (Manastirea Hurezi), cea mai de seama ctitorie a domnului martir Constantin Brancoveanu (1688-1714), sinteza a artei romanesti din acel timp, a fost construita intre anii 1690 si 1693, biserica mare a asezamantului fiind tarnosita la 8 septembrie 1693.
Definitivarea lucrarilor a avut loc in toamna anului 1697, dar biserica mare fusese terminata deja in 1693. Boltile bisericii fusesera finisate in iunie 1692, data dupa care fura initiate lucrarile de pictura murala. Iata ce nota in insemnarile sale marele domn: ...septembrie 6, miercuri, am sosit la Hurezi si manastirea am tarnosit la septembrie 8 vineri...
Manastirea, cel mai mare ansamblu monastic din Romania, este construita pe valea raului Romanii de Jos, in satul care la acea vreme se numea Hurezi (actual Romanii de Jos), nume care ulterior a fost luat de targul de peste deal, actualul oras Horezu, intr-un colt pitoresc sub muntii Capatanii, unde singuratatea si linistea este tulburata doar de strigatul huhurezilor, pasarea care a dat si denumirea locului. La data intemeierii exista in vecinatatea Hurezilor un schit, al carui ctitor ramane necunoscut. Satul se afla in domeniul Brancovenilor inca inainte de urcarea pe tron a intemeitorului manastirii actuale.
Mesterii care creeaza aceasta capodopera, impulsionati de spiritul ctitorului Constantin Brancoveanu, sunt Istrate lemnarul, Vucasin Caragea pietrarul si Manea vataful zidarilor. Cei care au executat pictura, terminata la 30 septembrie 1694, au fost Constantin Ioan, Andrei, Stan, Neagoe si Ichim. Ei imortalizeaza in pronaosul bisericii mari chipurile celor doua familii, familia Brancoveanu si familia Cantacuzino.
La 25 aprilie 1695 ilustrul ctitor al lacasului inzestreaza manastirea, asa cum reiese dintr-un hrisov, cu o serie de mosii din Valcea, Dolj, Mehedinti si Ilfov.
DESCRIERE:
Intreg ansamblul se remarca prin conceptul unitar. El este structurat pe axa principala est-vest, pe care sunt aliniate gradat patru lacase de cult, construite in etape diferite si de ctitori diferiti.
Ansamblul monastic se compune din:
* Biserica propriu-zisa a manastirii, ctitorita de marele domnitor si carturar Constantin Brancoveanu, aflata in centrul incintei cu hramul Sfintii Imparati Constantin si mama sa Elena.
* Biserica bolnitei, ctitorita de doamna Maria, sotia domnitorului, la 1696.
* Schitul "Sfintilor Apostoli", ctitorit de staretul manastirii Ioan Arhimandritul la 1698.
* Schitul Sfantului Stefan, numit astfel dupa numele fiului cel mare al domnitorului, ctitorit de acesta la 1703.
Incinta principala, pe plan dreptunghiular, este flancata la nord de corpul etajat al chiliilor, cu fatada structurata in mod armonios de anfilada de arcade. La sud se afla resedinta domneasca, incununata de turnul clopotnita si avand o impunatoare sala de sfat. Pe latura de vest se afla sala trapezei si, deasupra acesteia, paraclisul.
Manastirea Horezu a fost inclusa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
DATE CONTACT:
Horezu, jud Valcea, Romania
Recomanda si prietenilor |
![]() |