CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportSchitul Bradu

     

 

SCURT ISTORIC:
Situat in satul Gurguiata de langa Baile Olanesti, Schitul Bradu a fost construit pe temelia unui schit mai vechi care se numea Schitul de sub Rapa Bradului, despre care aflam ca exista in 1766 si care are hramul „Sfantul Ioan Botezatorul”.
Actuala biserica a schitului, este o constructie de zid, ridicata in anul 1784 de parintele Sava ieromonah, originar din satul Scrada judetul Gorj, fost egumen al manastirii Iezerul, ajutat fiind de preotul Grigore.
In secolul al XIX-lea documentele ne arata ca schitul se afla intr-o stare deplorabila, aproape de ruina. In 1861, chiliile erau fara acoperis iar clopotnita era netencuita. Iarna 1863-1864 contribuie la degradarea acestui schit: datorita zapezii acoperisul s-a prabusit iar ornamentele in relief - ciubucurile - au cazut din cauza inghetului.
In 1854-1855 schitul este alaturat schitului Saracinesti si trecut ca apartinand Episcopiei de Ramnic, iar in anul 1904 aici nu mai era nici un calugar.
In anul 1994, la Bradu s-a stabilit un calugar, iar dupa 1999 au fost aduse aici 10 maici, avand ca duhovnic pe staretul schitului Patrunsa, ieromonahul Varsanufie Gherghel.

DESCRIERE:
Biserica este in forma de corabie, cu interiorul impartit in trei si un pridvor deschis sustinut de sase stalpi, fara turla, semanand mult cu cea de la Iezer. Clopotnita este mai mare decat biserica si are doua etaje unde se gasesc doua chilii, spatiile de locuit marindu-se an de an.

DATE CONTACT:
sat Gurguiata, langa Olanesti, Valcea, Romania


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook