Biserica de lemn din Borsa
SCURT ISTORIC:
Biserica de lemn din Borsa dateaza din anul 1700. Are hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril“. Biserica se afla pe noua lista a monumentelor istorice. Interiorul a fost pictat de catre un artist necunoscut in 1775. Programul iconografic nu este tipic pentru decoratiie murale descoperite de obicei in tinutul istoric al Maramuresului, avand in vedere ca scenele descoperite acolo sunt izolate din punct de vedere tematic si nu exista nici o ordine logica intre ele.
DESCRIERE:
Biserica are un plan dreptunghiular, acoperisul principal cu cele doua seturi de stresini acoperind portalul, pronaosul si naosul. Absida pentagonala a altarului are un acoperis usor coborat. O turla inalta se afla deasupra pronaosului, ca in cazul majoritatii bisericilor maramuresene. Portalul deschis la capatul vestic al bisericii are doua caturi. Trei arcuri sprijina fatada vestica a ambelor niveluri. Pe partile nordica si sudica sunt doua arcuri mai mici, ambele sus si jos. Picturile contin particularitati stilistice observate la bisericile construite la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in jurul orasului Baia Mare. De exemplu, decoratiile de pe bolta naosului, pictata in stil liber, cu linii curbate, aminteste de stilul pictorului Stefan, care a lucrat in 1783 la bisericile din lemn din Surdesti si Plopis. In afara picturilor, interiorul bisericii este decorat cu sculpturi in lemn. In jurul anului 1800, altarul si capatul estic al boltii din naos au fost refacute pentru a ascunde semnele focului. Suprafetele au fost acoperite cu bucati de haine, deasupra carora hartia a fost lipita si apoi pictata in culori vii.
Pe plafonul din pronaos sunt pictati ingeri si, in colturi, serafi, iar pe pereti : Intrarea in Ierusalim, Iisus si femeia samariteana, Izgonirea din Rai, Uciderea Sfantului Arhidiacon Stefan, Sfantul Nestor biruind paganii, Alexie, omul lui Dumnezeu, Pustnicii, Parabola celor 10 Fecioare, precum si Judecata de Apoi. Pe bolta naosului sunt pictate: Inaltarea Maicii Domnului, Sfanta Treime si Cei patru Evanghelisti. Pe pereti scenele sunt incadrate cu chenare cu sir alb sau pictat mari si dreptunghiulare. Scenele sunt din Viata si Patimile lui Iisus dar nu sunt asezate in vreo ordine cronologica, cum era de obicei. Inscriptiile care denumesc temele sunt plasate intre registre. Pe registrele de mai jos ale peretilor, se intalnesc si scene din Geneza si din Vietile Sfintilor.
DATE CONTACT:
Borsa, judetul Maramures, Romania
Recomanda si prietenilor |