Biserica de lemn Caieni - Calinesti
SCURT ISTORIC:
Anul constructiei bisericii este 1630.
DESCRIERE:
Fiecare perete e construit doar cu cinci grinzi de stejar, dar sectionarea fiecarei jumatati de grinda este la aproape jumatate de metru. Grinzile sunt unite prin cuie de lemn, iar colturile sunt legate printr-o tehnica veche. La inceput, planul bisericii a fost unul traditional: pronaosul dreptunghic si naosul cu un altar poligonal. La inceputul secolului al XIX-lea, biserica a fost modificata drastic. Tot peretele nordic al cladirii a fost mutat cu trei metri mai la nord, ceea ce a dus la forma actuala inclinata. Peretele nou a fost facut din grinzi de brad si, desigur, picturile murale din secolul al XVIII-lea au fost distruse. In acelasi timp, portalul neobisnuit de mare a fost adaugat in fata intrarii, pe fatada sudica. Masiva usa de intrare este impresionanta prin marimea si proportiile sale. O cruce gravata pe pragul usii este singura decoratie. Un acoperis cu un singur rand de stresini acopera intreaga structura, dar atat altarul, cat si portalul au acoperisurile lor usor coborate. Turla pare foarte scurta, desi la inceput era bine proportionata. Intinderea mare a corpului bisericii sugera de asemenea ca s-a inaltat varful acoperisului, iar acum incepe chiar sub mica turla a bisericii. Proportiile originale sunt vizibile pe partile vestica si sudica.
Podeaua originala a bisericii era facuta din lut, dar actuala podea este facuta din placaj din lemn pentru pronaos si pentru cea mai mare parte din naos.
Altarul si locul din fata catapetesmei, folosite de preoti sunt pavate cu lespezi din piatra. Acestea sunt usor ridicate si formeaza o platforma care delimiteaza acel spatiu sacru de spatiul laic din fata. Deasupra platformei, doua grinzi marcheaza aceeasi separare.
Sunt doar doua motive decorative si se pot observa cativa serafi pictati pe bolta altarului. Pe pereti, pe registrul intai, intruchipati in picioare Sfintii Ierarhi tinand in maini cartile, pe fondul arhitectural. Chiar deasupra ferestrei se afla scena Coborarii de pe Cruce.
Naosul are o bolta inalta, pe care este pictat Tatal, cu un seraf deasupra capului si cu un altul la picioare, prin care se reprezenta la inceput Sfanta Treime. Pe registrul intai, pe partea sudica a boltii sunt cinci scene din Geneza, dintre care unele sunt clare, precum Facerea lui Adam, Pomul vietii si Izgonirea din Rai. Pe partea nordica a boltii sunt scene din Vechiul Testament, Lameh vorbindu-i sotiei, Abel ucis de Cain, Eva intorcand lana, Adam lucrand pamantul, Dumnezeu vorbindu-i lui Adam si Cain ucis de Lameh.
Catapeteasma a fost zugravita de faimosul pictor de biserici local, Alexandru Ponehalschi, in 1764, asa cum erau originale toate picturile murale interioare. Perspectiva frontala asupra scenelor si fundalul arhitectural simplu care sugereaza volumul arata un stil care a fost adaptat suprafetelor mici. Aproape ca aminteste de miniaturile facute pentru manuscrisuri. Catapeteasma are doua usi imperioase sculptate frumos si doar o usa a diaconului. Este o forma de structura arhaica si mai mica, dar se potriveste bine in aceste bisericute.
DATE CONTACT:
Calinesti, Maramures, Romania
Recomanda si prietenilor |