CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

TransportBiserica de lemn Susani - Calinesti

         

 

SCURT ISTORIC:
Biserica de lemn din Calinesti Susani dateaza din anul 1758.

 
 
 

DESCRIERE:
Fundatia bisericii este exceptionala: planul triconc arata influenta clara a Moldovei, unde acest tip e dominant. Intr-un plan triconc sunt trei abside la capatul estic al bisericii, nu numai obisnuita absida estica a altarului, ci si naosul cu doua abside laterale, la nord si la sud.
Accesul in biserica se face prin fatada sudica, nu prin cea vestica, cum este de obicei in cele mai multe biserici din Maramures. Chenarul larg este decorat cu vita de vie intoarsa pe piloni verticali, cu o cruce si data 1784 pe pragul usii.
Acoperisul are stresini duble in jurul bisericii si doar culmea altarului este usor mai joasa decat principalul acoperis. Pictura murala originala a fost aplicata pe bucatile textile, care au fost varuite cu un strat preparat. Din pacate, la un moment dat, aceste picturi au fost indepartate, doar o mica bucata ramasa fiind dovada existentei anterioare.
Catapeteasma poarta semnatura Nicolae Cepschin, fiind din 1788. Aranjamentul este unul obisnuit, deasupra fiind Iisus rastignit, inconjurat de Fecioara Maria si Sf. Ioan Evanghelistul. Urmeaza apoi teme destul de rare, cel putin pentru acest loc, Arhanghelii Mihail si cei patru Evaghelisti pe o parte, Abel ucis de Cain pe cealalta parte. Urmeaza apoi figura centrala a Maicii Domnului inconjurata de profeti si, mai jos, Iisus Hritsos in mijlocul celor 12 Apostoli.

 

DATE CONTACT:
Calinesti, Maramures, Romania


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook