CAZARI TURISTICE

OBIECTIVE TURISTICE

INFO UTILE

Transport



Biserica de lemn Sf Nicolae din Cornesti





            

 

SCURT ISTORIC:
Specialistii in dendronologie au spus ca actuala biserica este printre cele mai vechi din Maramures, construita la inceputul secolului al XVII-lea. S-au realizat modificari si reparatii dupa construire, mai ales in timpul secolului al XVIII-lea, cand peretii au fost pictati.
Toader Hodor din Viseul de Mijloc a pictat peretii interiori in 1750. El a fost cel care a zugravit si biserica din Barsana, fiind printre cei care au integrat stilul baroc in picturile rurale maramuresene.

DESCRIERE:
Biserica este mai mica decat multe altele din zona, semn al vechimii sale, ca si faptul ca pronaosul nu are ferestre. Edificiul are un acoperis cu stresini duble, ceea ce permite naosului sa aiba o bolta destul de inalta. Acoperisul altarului este mai coborat decat cel general.
Din nou, ca de obicei, picturile au fost aplicate pe bucati textile si acoperite cu un strat de var preparat. Numele artistului a fost descoperit pe o inscriptie pe peretele sudic al naosului: „Sunt eu, umilul pictor Hodor Toader din Viseul de Mijloc, care a pictat biserica pentru ca Domnul sa-si aminteasca de el.”
Pronaosul are un plafon intins, fara picturi. Peretii au fost pictati din nou in prima jumatate a secolului al XIX-lea, lucru care a distrus multe din vechile picturi si a deranjat aranjamentul initial al scenelor. Initial rezervat pentru tema Judecatii de Apoi, spatiul gazduieste scene evanghelice langa chipurile sfintilor.
Pe peretele sudic, pe registrul intai, se afla fragmente din Judecata de Apoi, iar pe registrul al doilea – Fuga din Egipt, Ungerea Picioarelor lui Iisus si Sf. Zosima impartasind-o pe Sf. Maria Egipteanca. Peretele vestic prezinta Judecata de Apoi, cu patriarhii Abraham, Isaac si Iacob deasupra usii de intrare.

DATE CONTACT:
Cornesti, com Calinesti, jud. Maramures, Romania

 


Recomanda si prietenilor Distribuie pe facebook