Biserica de lemn - Desesti
SCURT ISTORIC:
Biserica de lemn din Desesti a fost datata de catre Marius Porumb la mijlocul secolului al XVIII-lea. Tit Bud consemneaza ca biserica a fost construita in 1770. Acelasi an de construire a bisericii il propune si Joby Patterson, iar Alexandru Babos o dateaza in anul 1780. Avand insa in vedere ca ansamblul parietal si iconostasul au fost realizate in anul 1780, biserica a fost probabil construita cu cativa ani inainte de decorarea ei.
DESCRIERE:
Datorita intregului armonios si a picturilor bine pastrate, biserica “Sf. Parascheva” a fost inclusa in Lista Internationala a Mostenirilor a UNESCO.
Biserica a fost construita din grinzi de stejar, patrate si groase, pe o fundatie din pietre de rau. Grinzile superioare sunt mai lungi si formeaza console solide, in forma de aripi, care sprijina acoperisul inalt si greu, acoperit de tigla.
Acoperisul cu stresini duble acopera partea principala, dreptunghica, a bisericii, iar cel mai coborat, cu un singur rand de stresini, acopera altarul poligonal.
Usa de la intrare este in dreptul fatadei vestice. Tocul usii este lat, decorat simplu, cu funii sculptate rasucite si cu un motiv triunghiular al unor colti de lup. De asemenea, ferestrele sunt incadrate cu acest motiv, care se mai gaseste si pe peretii exteriori, intre cele doua stresini.
Biserica “Sf. Parascheva” este una din putinele edificii al caror plan nu a fost schimbat prin adaugarea portalului.
In altar este o inscriptie care atesta ca Radu Munteanu din satul Ungureni si Gheorghe Zugravu au pictat peretii interiori in 1780. Munteanu si-a inceput cariera pictand icoane in Tara Lapusului, iar influenta sa a fost observata in multe din picturile murale din bisericile zonei. De asemenea, icoane de-ale sale se mai gasesc si in Maramures, dar faima sa se bazeaza pe picturile murale. Una din cele mai frumoase si cele mai conplete entitati de acest fel este la biserica “Sf. Parascheva” of Desesti.
Cunoscutul artist Alexandru Ponehalschi a zugravit catapeteasma si celelalte icoane din biserica in 1778-1780. Timpanul rotund al catapetesmei e dominat de tema Rastignirii, ca de obicei. Pe fiecare parte a rastignirii sunt chipurile Fecioarei Maria si a Sf. Ioan Evanghelistul. Dedesubt, figura lui Dumnezeu, inconjurat de profeti, aranjati in doua randuri de medalioane sub forma de inima. Sub acestea se afla Apostolii, tot in doua randuri, inconjurati de Iisus Hristos. Mult mai jos – patru icoane imperiale, pe grinda deasupra carora se afla scris in romana, cu alfabet chirilic: „Aceasta sfanta parte frontala a fost platita de Pop Ianus si nevasta sa Marica si fiii lor, Stefan, si parintii lor Pop Grigorie Axenie, pentru comemorarea lor eterna. Amin… Iunie”.
Tema principala din pronaos este Judecata de Apoi care se intinde pe mai multi pereti. Cea mai impresionanta scena este Raul de Foc, pe peretele sudic, unde raul iadului, de un rosu arzator, cara sufletele condamnate in burta monstrului Leviatan.
In centrul boltii este Iisus Hristos, inconjurat de ingeri si de Fecioara Maria. Pe partile boltii se afla teme din Vechiul Testament.
In 1920 a fost adaugat un balcon pentru cor, pe peretele vestic al naosului, care a distrus cateva din picturile originale.
Bolta altarului este innegrita de funingine si doar portretul Evanghelistului Luca exonartex vizibil in coltul din est. In partea superioara a peretelui sunt scene din Buna Vestire, care o arata pe Maria cu o carte in maini si pe Arhanghelul Gavriil pe fondul camerelor somptuoase, Judecarea lui Iisus, Batjocura, Rastignirea, Inger la Mormant si Femeie Credincioasa la Mormant. Pe registrul de mai jos sunt figurile Sfintilor Episcopi.
DATE CONTACT:
Desesti, Maramures, Romania
Recomanda si prietenilor |